Crontz, crontz…..din copilarie si pana acum le cauti in primavara tarzie, te atarni de copaci precum o maimutica si le culegi. Chiar daca sunt acre, iti place sa le mananci!
Corcodusele verzi au reprezentat mereu o atractie pentru tine. Hm….ciudat!
Poate ca suntem avizi dupa fructe reale, dupa natura verde, natura colorata- dupa ce baba iarna si-a purtat cojoacele prin zona, iar corcodusele sunt acolo. Hai pe ele!
Sunt mai multe tipuri de corcoduse. Unele sunt deja moi cum se coc, altele raman tari. Si foarte rar o sa gasesti in ele carnita (viermisori).
Dar, alta e povestea astazi! In afara de faptul ca le crontz crontz verzi stii la ce sunt folositoare in bucatarie? Foarte simplu!
La un moment dat, chiar daca suntem ciorbari sau nu, ne cade in lingura vreo ciorba sau chiar supa!
Supele de obicei sunt dulci; dar ciorba? Iti place sa simti cat de acra este?
Si atunci ce folosesti (in cazul in care o prepari chiar tu)? Bors facut in casa? Bors la pliculet cumparat de prin comert? (Nu il recomand!)
Sau zeama de varza? Poate chiar zeama de lamaie?
Ei bine, la treaba asta te ajuta cu muuult spor corcodusele!
Fugi la cules!
Te-ai si intors? Spala corcodusele si pune-le la fiert intr-o oala! Este foarte simplu!
Pe masura ce le fierbi vor capata o culoare galbena, iar cand aproape se desprind de sambure sunt gata.
Acum, toarna zeama folosind o sita- intr-o alta oala si lasa si corcodusele sa cada apoi in sita.
Zdrobeste-le cu o furculita pana cand intreg continututul se va strecura si vei ramane doar cu samburii.
Ce ai obtinut este gata pentru a acri o intreaga oala de 10 litri de ciorba.
Asta in conditiile ai cules si tu- ca si mine- un kg de corcoduse!
Spor sa ai!
Pingback:iYli | Cu ce compot stingi vapaia verii?