Prima data am venit in Vama Veche in 1997.
Ideea de comunitate, de prietenie cu care a inceput istoria acestui loc exista si astazi.
Spiritul libertatii si al cunoasterii omului de langa tine, cu care bei o cafea facuta la ibric La Stuf, dincolo de prejudecatile orasului inca respira in Vama Veche.
Postul acesta il scriu de la Bibi, iar aceasta este a treia oara cand ajung in aceasta vara in Vama.

Cunostintele mele sunt impartite si provin din medii diferite, uneori chiar de la poli opusi.
Si stiti ca o parte din voi m-ati intrebat ce caut eu in ‘vama drogatilor’.
Ei, bine, definitia Vamii nu este reprezentata de catre droguri si mizerie asa cum ganditi gresit oricum, in masura in care nu ati fost niciodata aici.
Asa cum am spus, inca de la inceputuri ideea de vama a insemnat o comunitate de oameni, care respira liber, care stau pe nisip ca la ei in sufragerie cu un pahar de vin bun, cu o carte intersanta, in razele unui soare la fel de prietenos ca si ei.
Si din societatea Vamii, la fel ca si din cea a Bucuresiului poti lua bune sau rele, poti sa stai ca si mine La Bibi si sa bei cola cu gheata la fel ca si in celelalte zile petrecute aici sau poti sa te pierzi in aburii alcolului sau al magazinului de vise, dincolo de geamandura realului.
Cunostintele mele sunt diferite si o parte din cele mai vechi sau mai noi facute aici in Vama imi spun ca nu are nici un sens sa stau pe laptop in loc sa stau la plaja sau in loc sa ma distrez cumva, altcumva, nu stiu cum- sa stau pe laptop incercand sa explic ca Vama Veche are lucruri minunate, ca poti cunoaste aici oameni interesanti, ca numai tu alegi ce vrei aici.
Dar eu cred ca are sens, deoarece prea multi dintre noi stam ascunsi in umbra unor pareri false asupra realitatii, asupra simplitatii vietii si judecam fara a cunoaste oameni, intamplari.
Vama Veche este pentru fiecare altceva, o locatie trecuta prin sita propriului fel de a fi.
Ti s-a dat liberul arbitru tocmai pentru a alege!

Iar in Vama Veche l-am intalnit ieri pe Julian, un fotograf extraordinar sosit din Franta.
Revin, deocamdata sunt chemata la o sedinta foto de urgenta pe plaja.
Pana atunci urmariti ce are de spus Julian.

Mai tarziu
Julian a venit in Romania printr-un proiect, a renuntat la acesta si a ramas doar pentru a cunoaste Romania in fotografie timp de sase luni, urmand ca la sfarsitul acestora sa existe o expozitie in Franta cu si despre Romania. Pentru ca Julian a descoperit aici o altfel de imagine decat cea creata in Europa asupra noastra si deoarece considera ca uratul NU ne reprezinta.
Vama Veche reprezinta doar una dintre locatiile surprinse de catre obiectivul lui Julian pe langa Cluj, Timisoara, Arad si….povestea continua….
Povestea este simpla: cumva, undeva avem nevoie de mai mult respect fata de noi insine!
Iar in Vama sunt si oameni interesanti, trebuie doar sa vrei sa ii gasesti!

Am realizat filmuletele pe plaja La Stuf.

Oameni interesanti in Vama Veche

Comments

One thought on “Oameni interesanti in Vama Veche

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Copy Protected by Tech Tips's CopyProtect Wordpress Blogs.