In Romania, turismul inseamna mai mult decat Valea Prahovei si litoralul Marii Negre.
Sunt locuri deosebite ca si frumusete si cu importanta istorica, necunoscute.

Dincolo de promovarea turistica de la tv sau din ziare (consumabile pentru majoritatea populatiei), exista si o alta Romanie.
O Romanie ce se vrea cunoscuta inainte de a ne bate cu pumnii in piept ca suntem turistii pachetelor all inclusiv si ca in tara nu avem ce vedea.

Turism inseamna sa iei la pas obiectivul vizitei, sa cauti, sa experimentezi si de-abia apoi sa impartasesti celorlalti din jur impresiile, alaturi de exemple si de argumente.

Daca as avea la dispozitie un Viano ca sa il conduc (wow si cat m-as incanta asta) mi-ar placea sa revad cateva din cetatile vizitate in cadrul proiectului CalatorInRomania, proiect pe care l-am inceput in noiembrie 2009.
Din preferintele turistice ale blogarilor sau twitteristilor nu cunosc foarte multe, insa sunt sociabila si oricine este binevenit.

In randul celor pe care i-as lua sigur cu mine ar fi @BlegooPr si @bobbyvoicuro, @sorintudor si @erosnicolau , @baditaflorin , @redecs si @dianastoleru si @claudiubadita.

Carta se gaseste la poalele Fagarasului si este cea mai veche cetate in stilul gotic Cistercian din Romania. Ca sa o poti vizita trebuie sa cauti un paznic ratacit in celalalt capat al localitatii, iar taxa de intrare este de doar 1 leu.

P1050724

Paznicul nu te va insoti in curtea sau in interiorul cetatii, probabil lucreaza pe incredere si se pare ca a functionat pana acum, deoarece nu exista urme de vandalism si nici mizerie.
Din punctul meu de vedere ar trebui insa sa existe mai mult respect pentru astfel de locuri, sa fie integrate in turismul de masa.
Romanii nu isi cunosc istoria, nu isi cunosc radacinile, iar un popor care isi pierde identitatea nationala este dezbinat.

                        P1050673 P1050716
Cetatea Fagarasului apare prima data in documente oficiale in anul 1455.
Cetatea a fost si resedinta lui Mihai Viteazul, care in anul 1600 daruieste atat cetatea cat si domeniul Fagarasului, sotiei sale, Doamna Stanca.
Destinatiile constructiei de-a lungul timpului au fost de: cetate militara de aparare, resedinta princiara, cazarma pentru trupele austriece, inchisoare (1948 – 1962).

P1050535

Drum bun sa aveti!
Later edit. Stiam eu ca am uitat pe cineva din gasca. Scuze maestre! asadar, hai cu noi, @Zdeto!

Acest articol este scris pentru BlogTrip Timisoara, din partea sponsorului Mercedes-Benz Viano.

Drum bun si o altfel de Romanie, file de istorie si respect

Comments

6 comentarii la „Drum bun si o altfel de Romanie, file de istorie si respect

  • 15/04/2010 la 8:37 AM
    Legătură permanentă

    Ai vazut ce frumoasa e Cetatea Fagarasului? Cand am fost pe acolo la intrare era balci, mici, bere si galagie. Tipic romanesc. Alfel probabil nu ar atrage turistii …

    P.S Sa vezi ce frumoase sunt bisericile de lemn din Maramures …

    Răspunde
  • 15/04/2010 la 10:14 AM
    Legătură permanentă

    Acum puteti vizualiza Cetatea Fagarasului si pe Google Earth deoarece tocmai am finalizato… Mai dureaza cateva zile pana va fi aprobata de echipa Google ….Daca sunteti curiosi aveti link catre cetate…

    Răspunde
  • 15/04/2010 la 10:57 AM
    Legătură permanentă

    Vezi că la Cârţa este mânăstire, nu cetate. Să nu confuzezi lumea 😉
    Am fost anul trecut acolo, este super. Nu-mi amintesc să fi plătit ceva, dar am vorbit cu un nene care locuieşte langă ruine, intr-o casă foarte drăgută, şi mi-a dat 2 chei. Una mare, pentru poarta principală şi una mică pentru biserică. Biserica încă este folosită, pe băncuţe sunt aşezate frumos cărti cu rugăciuni, cântece, nu ştiu exact… Ca un fapt amuzant, am încercat să aprind luminile în biserică, ca să pot poza şi… am nimerit clopotele :)) Bine că m-am prins imediat, altfel poate mă trezeam că trebuie să vorbesc la slujbă :))

    Bine că mi-ai amintit cu articolul tău, ca să-mi fac timp de pozele alea şi să le fac publice! Şi panoramele, evident. 🙂

    Răspunde
  • Pingback:BlogTrip: Cine vrea sa mearga cu noi la Timisoara » Blogul lui Bobby Voicu – alpha beta version

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Copy Protected by Tech Tips's CopyProtect Wordpress Blogs.