(L)Ibida se află situat în Dobrogea (în antichitate provincia romană Moesia Inferior şi apoi Scythia Minor), la vest de satul actual Slava Rusă, com. Slava Cercheză, jud. Tulcea).
Numele cetăţii – polis Ibida – a fost restituit de către V.Pârvan, cetatea fiind amintită de Procopius din Ceasarea printre cele refăcute de către Justinianus ; ulterior – în baza unei menţiuni la Thophylactus Sinocata care o mLibidaenţionează sub forma Libidinon polin şi a unei inscripţii – A. Aricescu, propune forma Libida, Libidum sau Libidina, propunere care nu este unanim acceptată.

Suprafaţa intramurană de aproape 24 ha, centura de fortificaţii desfăşurată pe o lungime de 2.000 m, o impun ca cea mai întinsă dintre cetăţile din Dobrogea şi printre cele mai mari ale regiunii.

Este singura cetate care include în aceeaşi structură defensivă două elemente geo-morfologice total deosebite – valea Slavei şi formaţiunea foarte înaltă situată la S-E, unde se va restrânge cetatea târzie.

(L)Ibida prezintă câteva descomormantperiri cu caracter excepţional: gema cu reprezentarea lupei capitoline, gema cu reprezentarea lui Antinous, stela funerară a lui Valeriu Valens cu reprezentarea lupei capitoline, diploma militară din anul 99 p.Chr., tabula ansata din bronz, cărămizile cu marcă de fabricant.

Exista si un mormant de familie, la mica adancime.

Tractoarele tot arand au scos la iveala caramizi pe care un localnic in varsta a inceput sa le care acasa cu roaba sa isi paveze curtea. Nu s-a ferit de catre arheolog si i-a spus de unde le-a luat, asa incat in scurt timp muncind la pensula, acesta alaturi de colegi a scos la iveala vestigiul istoric.

Inauntru au fost gasite oase de adulti si copii, depuse pe parcursul mai multor generatii.

Ca sa ajungeti la cetatea (L)Ibida sau la mormant, vizitate de mine in a doua zi a proiectului “Redescopera Romania” in Dobrogea, alaturi de intreaga echipa, aveti nevoie de un 4×4.
Mult soare si voie buna in calatorii #prinRomania!

(L)Ibida cetatea de 24 de ha in Dobrogea #prinRomania

Comments

Etichetat pe:                                                            

2 comentarii la „(L)Ibida cetatea de 24 de ha in Dobrogea #prinRomania

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Copy Protected by Tech Tips's CopyProtect Wordpress Blogs.