Prin programul celei de-a treia zi, proiectul “Redescopera Romania” in Dobrogea mi-a facut surpriza ca drumul sa aiba ultim obiectiv Manastirea ridicata langa pestera Sfantului Andrei.
Imi doream de ceva vreme sa ajung acolo.

biserica

Manastirea se afla la poalele padurii, esti rupt de lume pentru ca nici o retea de telefonie mobila nu are semnal, iar linistea care domneste este una divina.

Am primit educatie religioasa de la bunicii mei si am capacitatea de a face diferenta intre credinta si traditie in biserica crestin ortodoxa.

Pentru orice crestin roman, pestera Sfantului Andrei este un loc sfant, deoarece apostolul Andrei a fost cel care a ajuns pe taramul actualei Romanii propovaduind crestinismul.

Asa cum scriam mai sus este o diferenta intre credinta si traditie in biserica crestin-ortodoxa.
Traditia inseamna sa duci prosoape la biserica, sa achiti taxa de botez si sa dai preotului pomana cate o gaina daca cineva tanar a murit in familia ta ca sufletul acestuia sa isi gaseasca linistea, sa arunci ulciorul adus de catre mireasa de la biserica cu apa si busuioc impreuna cu fratele de mana peste casa; daca se sparge, casnicia mirilor este una fericita, iar daca nu se sparge trageti singuri concluzia ce urmeaza.

Tot traditia pune pe capul aceleiasi mirese turta care va fi jucata si apoi rupta si impartita la nuntasi, banii ceruti pentru fiecare acatist, spovedanie sau pomelnic.

Din cauza tuturor acestor traditii perpetuate in biserica, traditii care cer bani si intretin dupa cerintele preotului “credinta”, apare scarba, fuga dinspre biserica si confuzia creata intre ceea ce inseamna in fapt crestinismul si pofta preotului de avutie.

Zilele trecute un amic mi se plangea ca mama lui in loc sa ii dea bani de blugi a preferat sa cumpere in biserica un scaun.
Cum adica sa cumpere un scaun?
Adica a dat 500 de lei pe un scaun care se afla pe peretele bisericii, i-a fost scris numele acolo si are dreptul sa dea pe cine vrea la o parte in cazul in care cineva sta acolo.
Aiiaiiiaiiiiiiii!

pestera

Bineinteles ca femeia nu da la o parte pe batranele ce stau jos, dar scaunul e platit! Frustrarea apare?!
Stau si ma gandesc de ce la catolici sunt asezate scaune peste tot, iar oamenii stau egali, linistiti si relaxati la slujbe, iar la noi scaunele sunt insirate doar de o parte si de alta a peretilor bisericii?!
Sigur nu scrie asa in Cartea Sfanta! Parol, ca am citit-o!
Insa intervine iaaaar traditia!

Minunata traditie!
“Asa e bine, maica?!”

Ma intreb daca tot traditia, marinimia sau prostia oamenilor ii pune sa doneze bisericii icoane?!
As spune ca marinimia. Ok, o fac pentru sufletul meu, pentru nebunia mea, pentru credinta ca o alta persoana se va bucura de frumusetea picturii?!

Si totusi, acum vine socul meu total!
Nu am nimic cu omul, insa ce cauta in pestera Sfantului Andrei aceasta placuta asezata la picioarele unei icoane mari????
Ok, iti scrii numele, dar de ce si functia???????
Ajungi mai repede in rai sau este o alta modalitate pentru campanie electorala?

“Donata de senatorul …….”.
Click pe poza sa o vezi mai mare?!
Asadar?

icoana

Biserica si politica #prinRomania

Comments

5 comentarii la „Biserica si politica #prinRomania

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Copy Protected by Tech Tips's CopyProtect Wordpress Blogs.