In copilarie imi placea sa stau pe scaunul mare din lemn confectionat de bunicul, in bucataria joaca, la masa, intre el si bunica.
Bunica se aseza ultima, dupa ce avea grija de noi, dupa ce aducea si apa pe masa si se ridica mereu in cazul in care aveam nevoie de ceva.
Imi placea mancarea bunicii si simteam dragostea, ingredientul principal pe care il folosea.
Facea cea mai buna mancare cu cartofi, cu mult sos si legume, cei mai pufosi si gustosi cozonaci si carnati de Craciun, cea mai buna ciorba de pasare sau paine de casa si cele mai bune gogosi.
Tot ce gatea bunica era delicios! 🙂
Cand terminam de mancat la ea, ma mutam la masa parintilor.
***
Mama face un piure de cartofi excelent, cornulete cu gem sau cu rahat si o prajitura numita negresa cred, de asemenea delicioasa.
Toate bucatele mamei sunt delicioase! 🙂
Astazi am fost in vizita si gatea pilaf.
Reteta este foarte simpla.
Intr-o oala se fierbe carnea de pui alaturi de legume precum morcov, ceapa si telina.
Zeama lor este folosita la prepararea pilafului care iese mai gras sau mai slab in functie de consistenta carnii pe care o ai.
Cand orezul este fiert pui carnea in el. Ca sa nu se lipeasca de cratita il amesteci din cand in cand cu o lingura de lemn.
Daca vrei poti adauga si morcovii rondele.
Mie imi place insa sa mananc legumele fierte separat.
Cam asta a iesit, o bunatate, va spun, fara prafuri sau alte ingrediente „minune” din comert.
Mama nu foloseste asa ceva niciodata. Crede in mancarea naturala, sanatoasa si in gustul pe care natura il da.
La fel si eu. 🙂
***
Povestea mesei in copilaria mea se incheia undeva dupa 11 noaptea cand imi placea sa ma duc cu bunicul in bucatarie sa imi faca oua jumari.
Uneori nici nu imi era foame, dar atat de mult imi placea sa stau cu ei, cu toata familia si sa le ascult povestile, sa ma simt rasfatata si iubita incat am avut o perioada cand voiam oua in fiecare noapte. 😀
Bunicul era expertul in oua jumari si in poftele mele nocturne. 🙂
Pentru mine masa, mancarea reprezinta un moment frumos, asa cum imparti ingrediente in portii mici pentru un gust placut, asa imparti dragoste si cuvinte frumoase oamenilor alaturi de care stai la masa.
Tu de ce mananci? Ce inseamna masa pentru tine?
Am scris acest articol drept raspuns la leapsa Ralucai.
Leapsa merge mai departe la: Pietricel, Anurim, Daniela.
Si ca tot a venit vorba de mancare, iti las un pont, citeste joi, pe 31 Martie, cantinasociala pentru ca am un guest post acolo. 🙂
Pingback:Smart Food: Bucurestenii mananca in functie de starea de spirit, mancatul fiind un ritual „garnisit” cu stari si sentimente
Pingback:Tu de ce mananci? | Sorin