Sportul inteligentei si al fortei, sportul “gentleman-ilor”, practicat de
francezi inca din perioada Evului Mediu, rugby-ul mi-a captat atentia in tinerete.
In anul 1910 a fost infiintat primul club de rugby din Romania- la Bucuresti.
Regulile de joc nu sunt tocmai simple: fiecare echipa combatanta este compusa din 15 jucatori pe teren; acestia sunt repartizati astfel: 8 jucatori in pachetul de inaintare -gramada care la randul ei are jucatori masivi, puternici si agili.
Linia de trei sferturi este formata din jucatori foarte rapizi si puternici, dar nu neaparat masivi, avand rol hotarator in momentul acordarii loviturilor de penalitate sau in cazul gramezilor spontane, cand mingea care este in interiorul gramezii spontane intra in posesia uneia din echipe.
Farmecul acestui joc al barbatilor este ca la joc participa absolut toti jucatorii si alearga toti, inclusiv cei care nu au mingea in posesie.
Nu exista acei jucatori care “stau la pomana” sa prinda balonul si sa marcheze.
Cand inscrii in sportul numit rugby inseamna ca ai reusit un eseu. Fiecare eseu are 5 puncte.
Exista si foarte dese situatii in care mingea se loveste cu piciorul si pot fi marcate puncte din astfel de actiuni cum ar fi: lovitura de pedeapsa cand mingea se aseaza la o anumita distanta si pozitie de butul advers;
3 puncte si drop-gol adica din alergare, cand jucatorul care a primit balonul alearga cu el in mana si protejandu-se de placaje, ajuns la o distanta optima de butul advers lasa balonul sa cada din mana si imediat dupa ce acesta atinge solul il si loveste cu gheata dandu-i o traiectorie precisa – lovitura punctata cu 3 puncte.
Un meci de rugby are ca si in cazul altor sporturi cu mingea 2 reprize, de 40 minute fiecare.
Partea interesanta este aceea ca dupa incheierea minutelor de joc jucatorii nu parasesc terenul mergand la vestiare unde pot sta lungiti
in paturi, barfind ce stii ce mondenitati si ascultand manele. Ei stau pe teren si discuta strategia reprizei urmatoare, mancand lamaie conform
traditiei.
Da, vreau sa raman in forma chiar daca nu mai joc rugby de ceva vreme. Articolul este scris pentru concursul Ai carte, ai sanatate si sunt convins de faptul ca am sa invat lucruri noi in cartile editate de ALL.
Pingback:Blogatu LiveTV: Tragerea la sorti a castigatorilor a doua concursuri de pe Blogatu.ro! | Blogatu