Este adevarat ca ne simtim “neimpliniti la stomac” daca la una dintre mesele zilnice nu gasim o bucatica de carnita fie ea de pui sau porc…

Se spune ca daca isi vara porcul copita in oala, mancarea are gust…
Este foarte adevarat, insa bietu`ficatel are si el nevoie de o perioada de relaxare.:)

Posturile de peste an, pe langa rolul de curatire spirituala, ne mai curata si organismul de toxinele ingerate cu voia noastra.

Gata cu logoreea!
Sa ma confesez.

Azi am hoinarit prin piata de zarzavaturi, asta ca sa imi mai fac o imagine asupra preturilor si a marfii care se vinde acolo.
Ma plimbam fara sa caut ceva anume, dar ochii rascoleau fara voia mea gramezile de prune uscate si afumate (perje), frunzele de patrunjel frumos asezate, cercetam cu luare aminte cartofii pusi in saci, merele…

Am fost pentru cateva zeci de minute, o baba curioasa, asemenea unei olite de noapte…
Intrasem intr-un fel de sevraj.

Mi-am spus ca daca nu cumpar ceva sa fac un ghiveci mare si fara carne, imi va cadea reduta in cap!
M-am scobit profund in fiecare cotlon al buzunarelor, incropesc un buget de urgenta si cu exigenta-mi caracteristica, trec la ofensiva!

Cumpar 2 Kg de cartofi, 2 patrunjei si frunze 2 morcovi,3 gogosarei cat oul.

Ceva imi spunea ca musai trebuie sa fiu ceva mai elaborat in ceea ce aveam sa mesteresc!
Imi completez deci necesarul,cu o punga de mazare congelata, o radacina de conopida si cateva ciuperci.
Urmeaza sa alerg catre casa pentru a-mi pune in aplicare planul gastronomic, cu bucuria unui copil care si-a cumparat un joc Lego…

Nu am uitat sa imi cumpar un pet de 2,5l de bere. Asta pentru inspiratie!

Ajung in casa, imi desart marfa pe masa si ma apuc de curatat zarzavatul si legumele, incet, ca mancarea
buna asa ia nastere.
Pe indelete, cu dragoste la foc mic!

Curat morcovii si ii tai marunt, curat patrunjelul si il toc marunt, curat ceapa si o tai marunt de tot.
Calesc pret de cateva minute totul in 100 ml ulei si sting apoi cu apa.

Cat timp focul incearca sa cunune si sa inmoaie cele trei zarzavaturi, curat cartofii, conopida pe care o oparesc, si termin prin a curata gogosareii.

Bucataria s-a umplut de un miros ca in zilele de vara.

Se stie ca, mancarurile fara carne sunt ceva mai complicate, pentru singurul fapt ca trebuie sa aibe gust.
Iar gustul trebuie descoperit si imprimat mancarii cu care vrei sa impresionezi.

Aroma de vara
Aroma de vara

In acest sens, curat o capatana de usturoi, care sa imi cutremure opera!

Adaug cartofii, conopida si mazarea, lasand la urma gogosarii, tocmai pentru faptul ca acestia fierb repede si trebuie sa isi lase aroma in mancare, nu in aer…

Din cand in cand, mai gustaresc din bere, pentru a-mi curata papilele gustative, sa pot distinge paleta
larga de arome si in caz ca simt ca ceva lipseste, sa adaug.

Sper ca stiti faptul ca femeile disting mai multe culori, dar barbatii disting mai multe gusturi.
De aceea in cele mai renumite restaurante, in bucatarie se aud doar voci barbatesti…
Nu as vrea sa fiu malitios dar asta-i realitatea. 🙂

Ghiveciul meu fierbe linistit de aproximativ 10 minute si imprastie un miros care l-ar face sa saliveze chiar si pe cel mai mare mancator de carne!
Gust de data asta din ghiveci, desi nu am acest obicei si consider ca totul este gata.
Dau oala de pe foc si asezonez cu frunze proaspete de patrunjel mancarica de post.

Ghiveci de post

Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Copy Protected by Tech Tips's CopyProtect Wordpress Blogs.