Exista oameni al caror nume nu poate fi pronuntat, ca „ne da ban” Cna-ul, insa exista o modalitate legala de rezolvare a inconvenientului.
Tin sa va fac cunoscut faptul ca din data de 01 oct.2011, a intrat in vigoare noul Cod Civil.
Stim toti ca numele de familie se dobandeste prin filiatie.
Adica este mostenit din tata-n fiu si se poate schimba la starea civila, in timp ce prenumele se stabileste la nastere, prin declaratia de nastere.
Actul normativ care tocmai a intrat in vigoare, interzice prenumele indecente care ar afecta in viitor interesele copilului botezat.
In Noul Codul Civil se mai prevede urmatorul fapt: „Cetatenii romani pot obtine, in conditiile legii, schimbarea pe cale administrativa a numelui de familie si a prenumelui sau numai a unuia dintre acestea”.
Aceste schimbari de nume se fac doar din motive bine intemeiate sau chiar ca urmare a unor mentiuni gresite in registrele de evidenta civila sau in cazul unui nume format din mai multe cuvinte.
Schimbarea numelui se mai poate face si in cazul in care o persoana doreste sa poarte un nume de familie comun cu al celorlalti membri ai familiei, nume care a fost dobandit in urma adoptiei, a pastrarii numelui la casatorie, a stabilirii filiatiei etc.
Persoanelor carora li s-a aprobat schimbarea sexului printr-o hotarare judecatoreasca pot solicita sa poarte un prenume corespunzator sexului pe care il au in momentul de dupa schimbarea acestuia si prin prezentarea unui act medico-legal.
Numele se mai poate schimba in urmatoarele conditii legale:
-cand casatoria a incetat prin moartea sau prin declararea judecatoreasca a mortii unuia dintre soti, iar sotul supravietuitor (vaduva/vaduv) solicita sa revina la numele purtat anterior.
-in urma divortului, daca unul dintre fostii soti revine la numele de familie purtat anterior si doreste sa revina la numele dobandit la nastere.
-cand parintii au divortat, iar copii rezultati din casatoria lor, incredintati spre crestere si educare unuia dintre parinti, care a revenit la numele de familie avut anterior casatoriei, solicita sa poarte numele de familie al acestuia.
Procedura de schimbare a numelui nu implica si schimbarea cnp-ului si se face pe baza de cerere, depusa la serviciul public comunitar de evidenta a populatiei.
Cererea se depune personal sau printr-un imputernicit care va prezenta o procura in acest sens.
Pentru acest lucru, solicitantul trebuie sa prezinte urmatoarele acte: consimtamantul dat in forma originala, copii legalizate ale certificatelor de stare civila (casatorie) a persoanei care solicita schimbarea numelui, un exemplar al Monitorului Oficial al Romaniei, partea a III-a in care a fost publicat extrasul din cererea de schimbare a numelui, de la care sa nu fi trecut mai mult de un an, consimtamantul in original al celuilalt sot, in cazul in care se schimba numele purtat in comun ca urmare a casatoriei, cazierul judiciar si fiscal al solicitantului.
Schimbarea numelui unui minor se face dupa caz, de catre parintii sai sau cu incuviintarea autoritatii tutelare, de tutore.
Ordonanta de Urgenta nr. 41/2003 prevede ca, in situatiile in care autoritatea tutelara hotaraste numele copilului.
Daca minorul caruia i se va schimba numele in conformitate cu noua lege, a implinit varsta de 14 ani la date cererii, va trebui sa o semneze personal.
OG nr.41/2003 prevede ca schimbarea numelui produce efecte judiciare imediat la data inscrierii mentiunii
corespunzatoare pe marginea certificatului de nastere al minorului.
Cum te cheama?