M-am saturat de partiturile vijelioase si de culorile depresivo- cenusii ale naturii amortite.

M-am saturat de monotonia din cratiti, de mancarurile cu acelasi miros de aducere aminte si intoarcere spre visare hibernala si m-am decis sa schimb ceva. Sa schimb meniul ! 🙂

Daca in folclorul ardelenesc se aude ritmata piesa “trecui asara prin codru si am atins frunza cu clopu`”, ei bine eu trecui la orele diminetii prin piata de zarzavaturi si am atins cu mana 3 verze dulci!

Chiar ma gandeam deunazi la o varza dulce pe care sa o gatesc de post.
Adica fara sa-si scape oarca (porcul) copita-n oala…

Pofta buna!
Pofta buna!

Cumpar trei verze dulci, un kil de ceapa alba si doua borcanele de catina alba in miere de salcam (dar astea nu au nimic in comun cu reteta mea de varza dulce calita) si pornesc calare pe bicicleta spre casa.

Despachetez varza si ceapa dupa care ma apuc de treaba.

Toc ceapa marunt si o pun in oala mea speciala cu fund dublu, in 150 ml ulei sa se caleasca.
Intre timp cat ceapa sfaraia molcom, stimulata de focul aprig al aragazului si de fundul incins al oalei, tai varza…

Treaba grea pentru mine ca nu de fiecare data reusesc sa “produc” varza dulce calita tocata marunt ca la carte.

In fine, ma consolez cu ideea ca varza mea dulce va avea un aspect rustic.

Asadar varza era la un loc cu ceapa calita si ca imaginea sa aibe putina noanta de primavara, am adaugat
cateva feliute de gogosar maruntit pe care il aveam in congelator.
Infratirea cepei cu varza dulce si gogosarul a durat cam 2 ore.

In acest timp nu am stat de pomana si sa-mi frec…nesu`!
Am facut o mamaliga babana, cam cat o basca de ceferist in pragul pensiei.

Ce ai iesit, a fost apreciat si mancat cu pofta. Desigur nu a lipsit ciusca si smantanica.
Imaginea alaturata sper sa fie edificatoare in acest sens.

P.S. Schimbarea vine din interiorul oalei de inox cu fund dublu.
Va saluta de pe insoritele plaiuri ale ardealului, Vlad. Vlad Extenssia! 😉

Schimbare de nota culinara si varza noua

Comments

Tagged on:             

2 thoughts on “Schimbare de nota culinara si varza noua

  • 03/04/2012 at 2:44 PM
    Permalink

    Multumesc frumos pentru reteta .Deabia astept sa ajung acasa sa o incerc.Sunt sigura ca sotului meu o sa ii placa mult.Astept si altele!

    Reply
    • 12/04/2012 at 8:07 PM
      Permalink

      Multumesc pentru interes Mariana.
      Aici, pe acest respectabil blog, vei gasi mai multe retete.
      Rasfoieste cu rabdare paginile si vei afla chestii interesante. 🙂

      Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Copy Protected by Tech Tips's CopyProtect Wordpress Blogs.