Painea, motiv de harta, motiv de a impartasi iubirea si prietenia, este alimentul prioritar consumat in Romania.
Rugaciunea spune: “da-ne noua paine noastra cea de toate zilele”, pe strada un om amarat cere o paine, nenea Ilie de la birt repeta usor ametit de la rachiu: “n-am o paine de cand au inchis astia fabrica”; imi amintesc din copilarie cand pe strada bunicilor mei copiii saraci mancau cate un colt de paine, mmm si ce pofta imi faceau, chiar daca aveam acces si la alte alimente.
Undeva prin clasele primare, in vacanta de vara imi amintesc faptul ca am vazut-o pe Geta, o fetita mai mica decat mine, si pe fratii sai, singuri acasa ziua intreaga, cum mancau cu atata pofta paine cu usturoi si rosii, incat acasa, la masa bunicilor doar asta am vrut si eu.
Probabil ca e vorba de traditie in consumul industrial de paine din Romania, mai mult ca sigur este vorba de perpetuarea unei alte asa zise traditii care se trage din saracie, acea saracie care te impinge sa umpli burta indiferent cu ce, numai sa scapi de senzatia aia nenorocita de foame.
Granarul Europei (daca nu o fi fost si asta doar o lauda), Romania este o tara saraca.
Asta vad eu, asta este realitatea daca nu stai numai cu ochii in calculator sau in carti toata ziua, ci stai de vorba prin prisma activitatilor pe care le faci cu oameni din diverse categorii sociale ai sa realizezi asta.
Painea si cutitul (rolul de conducere) se afla desi pe teritoriul asta, in mainile oricui altcuiva, numai ale romanilor nu. Sa dau exemple de la Enel, Distrigaz? Sa scriu oare cum oameni pe care ii cunosc, cu studii sau fara au preferat sa plece in strainatate si sa ramana acolo, sa munceasca acolo, doar pentru ca au vrut sa manance o paine mai buna, calitativa, nu una reframantata din cea nevanduta cu o zi inainte?
Noi nu avem ochi si nu stim sa ne apreciem valorile culturale, pana la urma nici familia, pe prieteni, dar tot comemoram mortaciuni. Nu vad rostul, chiar daca e vorba de oameni de cultura. La randul lor, acestia au facut foamea in timpul vietii. Ce folos ca au aparut in cazul lui Eminescu volumele dupa moartea sa? Pentru ce? A invatat cineva din asta?
Pana si dragostea trece tot prin stomac, evident alaturi de paine.
Sa parem mai interesanti si interesati? Hai maaaaa ca tot Maiorescu cu formele fara fond conduc. Romania mai are o sansa, poate ne cumpara careva, dar noi ca romani am pierdut orice speranta.
Painea aia, da-ne noua astazi alaturi de minte, de educatie.
Orgoliul nu este acelasi lucru cu mandria.
Parerea mea.

