Undeva mai sus de Sighisoara, catre Sibiu se afla localitatea Biertam, atestata documentar in anul 1283.
Am ajuns acolo vara trecuta in scurta trecere.
Numele asezarii provine din limba maghiara, insemnand „Dealul lui Berth”.
Este un loc frumos, o asezare linistita, ce adaposteste in centru un complex arhitectural medieval compus dintr-o biserica si centura de fortificatii asezata la baza dealului pe care se afla aceasta.
Intrarea se face prin trei porti aflate in puncte cardinale diferite si constructia are trei incaperi de inaltimi egale.
Biserica fost timp de 300 de ani centrul religios al sasilor din Transilvania, sediul Episcopiei Evanghelice.
In patrimoniul mondial unescu se afla doar 7 constructii sasesti, iar Biertam este una dintre ele.
Altarul are 24 de icoane ce prezinta scene biblice si este sculptat in lemn.
La nord-est se afla Turnul cu ceas, la nord Turnul cu clopot si respectiv Turnul mausoleului.
La sud este Turnul catolic, iar Turnul primariei se afla in partea de vest a bisericii.
Turnul inchisoare era destinat cuplurilor care doreau sa divorteze. Partenerii erau lasati impreuna sa imparta o singura lingura, cutit sau furculita, o singura perna intr-un singur pat, singuri, sa vorbeasca si sa ajunga la pace.
Din punctul meu de vedere insa, odata stricata o caruta mai greu sa o faci iar noua; dar in fine, vremuri diferite, rabdare si oameni diferiti.
Usa sacristiei are 19 incuietori, reprezentand un exemplu reprezentativ de manufactura saseasca medievala. A fost premiata in anul 1900 la Expozitia Mondiala de la Paris si este functionala si astazi.
Aici erau pastrat in timpul razboaielor bunurile bisericii si ale localnicilor.
Biertamul are o energie aparte, e liniste si simti ca te inalti catre cer, nu are apasarea cetatii Fagarasului si nici nelamurirea muzeului din turnul Sighisoarei; pe straduta de langa cetate catre deal se afla o farmacie veche care comercializeaza remedii naturale, ceaiuri, sucuri din fructe. Din pacate nu a fost deschisa in duminica in care eu am ajuns acolo.
Cu cetatea constrasteaza restaurantul de la baza sa, in ciuda tuturor picturilor pe care acesta le are si de asemenea si parcul din fata. E un amestec fara nicio legatura intre semetia si pacea bisericii cetate si fantana sau bancile de langa aceasta. Parca acestea din urma nu apartin locului.
Sper sa ajung si in aceasta vara la Biertam.
Ardealul are un farmec aparte. Aerul patriahal specific se mai pastreaza inca in ciuda anilor, a vicisitudinilor vremii si vremurilor care au trecut…