L-am vazut pe “Tarzan” care se zbenguia la volan pe ritmuri dracesti de manea, ignorandu-si partenerii de trafic, punandu-le viata in pericol.

Am vazut atelaje trase de cai sau cu cai putere. Nimic nu ar putea sa ne mai starneasca invidia! La ora actuala, Romania dispune de o vasta retea de autostrazi care insumeaza 300 km. Mare miracol!

Si ce este si mai interesant, situatia nu pare sa se schimbe prea curand. Pana la Apocalipsa adica… Dupa cum se vede, in Romania este “penurie”de autostrazi.

Masini bune, puternice, luxoase sunt condamnate sa isi iroseasca combustibilul si suspensiile pe sosele improprii chiar si pentru un drum forestier.

Codul Rutier, in cap.V sectiunea 4 stabileste cateva reguli stricte chiar si pentru putinii kilometri de autostrada din tara noastra. In consecinta, nu au ce cauta pe autostrada pietonii, autovehiculele cu gabarit depasit care nu poseda autorizatie speciala de transport, atelajele trase animalele, vehiculele trase sau impinse cu mana (aici nu intra in discutie masinile ramase fara combustibil).

Autostrada este destinata circulatiei autovehiculelor si nu manifestatiilor sportive, defilarilor sau circulatiei masinilor agricole. De asemenea, nu au ce cauta pe benzile autostrazilor,vehiculele care prin natura constructiei lor, nu pot depasi 50 km/h.Autostrada nu este pista de incercari pentru inventii traznite, nu este inclusa in traseul masinilor-scoala sau cortegiilor funerare.

Dupa ce ca avem cativa kilometri de astfel de drum, ar fi chiar culmea ineptiei sa-i schimbam destinatia.

Codul Rutier prevede anumite interdictii si pentru autovehiculele care au voie sa circule pe autostrazi. Acestea nu au voie sa stationeze sau sa circule pe banda de urgenta, contravenientii fiind amendati cu sume intre 280 si 350 lei carora li se mai adauga si 3 puncte de penalizare…

Limita de viteza pe autostrada este de 130 km/h. Amenzile sunt mult prea mici in raport cu riscul la care sunt expusi partenerii de trafic ai inconstientului care doreste sa se faca remarcat depasind limita de viteza legala.

Pentru depasirea vitezei cu 10-20 km/h a vitezei maxime amenda este cuprinsa intre 140 sau 210 lei si 2 puncte de penalizare. Pentru depasirea vitezei de 130 km/h cu 21-30 km/h amenda este de 280 sau 350 lei plus 3 puncte de penalizare.

Daca amenzile ar fi direct proportionale cu valoarea masinii si cu gravitatea faptei, soselele si autostrazile Romaniei ar fi mult, mult mai sigure. Drumuri netede si cer senin va doresc. Nu uitati insa sa circulati preventiv si sa aprindeti luminile de intalnire ale automobilului pe care il conduceti. Have fun. 🙂

Circulatia pe autostrazi

Comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Copy Protected by Tech Tips's CopyProtect Wordpress Blogs.