Misterele m-au pasionat tot timpul. Din istoria studiata la scoala nu am retinut anii sau vreo repercusiune speciala in urma luptei X de pe podul Y. In particular insa, am citit despre subiectele care m-au interesat.

Odata sapat pentru dezlegarea unui mister, am reusit doar sa il adancesc mai tare; lucrurile astea nu au niciodata un sfarsit. E la fel ca in filosofie, nu exista raspunsuri, ci doar intrebari care nasc alte intrebari, iar mintea face conexiuni si dezvolta idei.

Majoritatea misterelor, a miturilor istorice se bazeaza pe legende, pe ce a scris Y sau a spus Z, pe vorba oamenilor dintr-un anumit loc in care au fost descoperite anumite relicve, cata vreme intr-un alt loc s-au facut fix aceleasi descoperiri.

Istoria ramane o carte deschisa.
Istoria ramane o carte deschisa.

Istoria, cu ani, batalii, domnii si povesti, primeste un ajutor practic, real din partea arheologiei; in rest din punctul meu de vedere, oamenii, fie ca au transmis informatia prin viu grai sau scris, raman tot oameni, cu sentimente, scaldati in subiectivism.

Definitia spune asa: arheologia este stiinta care studiaza trecutul istoric al omenirii pe baza interpretarii urmelor materiale pastrate.

Despre Vlad Tepes, domn la Tarii Romanesti din iarna lui 1436 pentru urmatorii sase ani, s-au scris multe legende, au fost facute cateva filme.
Vlad a devenit vestit pentru cruzimea cu care obisnuia sa pedepseasca dusmanii tarii; infigea in pamant o teapa prin care le tragea corpul.

Totodata, numele dat domnitorului are legatura si cu tatal sau, Vlad al II-lea Dracul. Acesta a facut parte din ordinul Dragonului, care poate fi comparat cu ordinul Cavalerilor Teutoni si respectiv cu ordinul Cavalerilor de Malta, reprezentand o societate militaro-religioasa. Bazele ordinului Dragonului au fost puse in 1387 de Sigismund de Luxemburg, rege al Ungariei in acea perioada si de sotia acestuia, Barbara Cillei.

Anul trecut am petrecut cateva zile mirifice in Sighisoara, orasul in care s-a nascut Vlad Tepes. Casa in care a venit Vlad pe lume exista inca, este transformata intr-un frumos restaurant.

Sighisoara. Pictura in casa in care s-a nascut Vlad Tepes.
Sighisoara. Pictura in casa in care s-a nascut Vlad Tepes.

In privinta mortii lui Vlad sunt mai multe variante, la fel ca si in privinta locului in care este ingropat corpul sau.
La manastirea Snagov din judetul Ilfov se fac sapaturi arheologice, exista proiecte pentru redarea stralucirii de odata, din 1387.
Clopotnita exista din timpul lui Mircea cel batran, bunicul lui Vlad Tepes.
Biserica a fost reconstruita de Neagoe Basarab in timpul in care a ridicat si Curtea de Arges.

In fata altarului exista o cripta in care legenda spune ca ar sta ingropat corpul lui Vlad. Scopul ar fi fost ca preotul sa calce peste mormant ajutand prin acest gest, la izbavirea sufletului domnitorului.

in biserica din Snagov
in biserica din Snagov

Vlad a fost decapitat si capul a fost trimis sultanului, care l-a așezat intr-o teapa, ca dovada a triumfului asupra domnitorului.

Cercetarile recente au aratat ca la Snagov sunt de fapt doar oase de cal datate din neolitic.
Arheologul Dinu V. Rosetti a facut sapaturi intre 1933 si 1934 si a gasit intr-unul din mormintele neidentificate aflate la intrarea in biserica, cateva haine si podoabe domnesti deasupra carora se afla un vas de lut. Nu exista nicio certitudine ca acolo ar fi fost inmormantat Vlad.

Profesorul, Ionel Zanescu, scrie: “Tepes a fost ucis intre Giurgiu si Bucuresti. In povestirea a XVIII-a despre Dracula, redactata in slava veche la 1468, se da un mic detaliu toponimic: «Dracula de bucurie s-a suit pe un deal, sa vada cum taie pe turci si s-a indepartat de oaste», astfel putand fi ucis de catre turci sau complotisti.”

Corpul domnitorului ar fi fost luat de catre calugarii de la Comana si ingropat. La Comana, viata monahala a fost reluata dupa 1990.

Istoricul Constantin Razachevici a afirmat ca adevaratul mormant ar fi la aceasta manastire, ctitorie a voievodului.

O poveste, o alta poveste spune despre faptul ca fetele de la Crucea de Piatra ar fi fost aduse la manastire pentru “reeducare”. 😀

Adevarul? Hm…..

Am plecat pe urmele lui Vlad Tepes intr-un proiect J’info tours alaturi de Claudia Tocila, Alex, David Pripas, Valentin Bosioc, Sabina, Valentina Roman, Raluxa, Adrian, Roxana, in numele voluntourismului.

Misterul unui mormant

Comments

4 comentarii la „Misterul unui mormant

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Copy Protected by Tech Tips's CopyProtect Wordpress Blogs.