Daca copilul vecinei, vecina sau sotul ei s-au lecuit cu ce stii ce medicament din import sau autohton, asta nu inseamna ca mie mi se va potrivi la fel!

In vremurile de demult, au existat samanii, vindecatorii sau vracii. Astazi insa exista medicii. Nu isi tocesc ei V ani coatele pe bancile facultatilor de profil doar ca sa se afle in treaba, nu investesc timp, bani si stress doar asa de florile marului sau de KI-KI…

Medicul are menirea de a vindeca suferintele trupului.
Imi vine in minte un cantec al lui Mircea Vintila pe versurile lui Toparceanu care zice asa:
Locuinta mea de vara
E la tara…
Acolo era sa mor
De urat si de-ntristare
Beat de soare
Si parlit ingrozitor!
Acolo, cand n-are treaba,
Orice baba
Este medic comunal.

Se mai pomenesc unele persoane bine intentionate sa dea sfaturi intr-un domeniu care-i depaseste cu brio! Medicamentele sunt facute sa vindece, dar vindecarea trebuie facuta de un cunoscator, in functie de individ, in functie de gravitatea bolii.
Dozele de prescriu luandu-se in calcul si varsta pacientului sau greutatea.
Aici trebuie facut un consult amanuntit, in care se iau in considerare alte boli existente sau bolile care inca nu au avut un debut resimtit, evitandu-se astfel un efect nedorit al medicamentului. Sintagma: ia, ca eu m-am vindecat cu o pastila dintr-asta acum cateva luni, nu tine.

Mahmureala da si ea dureri de cap si se vindeca foarte fain cu un pahar cu apa lamaie si aspirina, dar nu se poate compara cu durerile de cap cauzate de spondiloza cervicala care se amelioreaza ceva mai greu. Medicamentele nu trebuiesc confundate cu bomboanele! 🙂
A fi autodidact este un lucru demn de toata lauda, insa a fi “automedicator”:) pare mai curand o greseala imensa atat pentru propria persoana cat si pentru cei din jur. In fiecare ambalaj pentru medicamente sunt prescrise dozele de administrare ale acestora, insotite de: conform prescriptiilor medicului!
Cozile uneori interminabile la medicul de familie nu trebuie sa fie un impediment in calea consultului de specialitate, cu reteta.

Un studiu efectuat in luna martie a anului 2012 ne spune ca mai mult de jumatate dintre parintii intervievati au administrat medicamente copiilor fara a merge in prealabil la un consult medical si fara a constientiza pe deplin riscurile la care ii supun pe cei mici.

Nu administrati medicamente copiilor fara a merge la un consult medical – acesta este mesajul la care va puteti gandi de fiecare data cand cel mic se imbolnaveste.

Medicamentele au un scop: sa inlature boala, dar si cauza ei, ori automedicatia poate doar sa faca rau, in niciun sa constituie un remediu bun al afectiunii. In consecinta, va urez sanatate, voie buna si in caz de nevoie nu spargeti geamul, ci consultati un medic de specialitate! 🙂

Medicamentele nu sunt bomboane!

Comments

Etichetat pe:        

4 comentarii la „Medicamentele nu sunt bomboane!

  • 25/07/2012 la 12:05 PM
    Legătură permanentă

    Al meu sot e cam ipohondru de fel si “se pricepe” foarte bine la medicamente. Stie intotdeauna ce medicament e bun pentru fiecare problema in parte si are grija sa ia. Mai rau e ca daca eu sau copilul avem o problema, imediat trebuie sa ne dea si noua. Nu vrei sa stii cate medicamente am aruncat la gunoi, doar ca sa creada ca le-am luat :))

    Răspunde
    • 25/07/2012 la 1:51 PM
      Legătură permanentă

      Nevoia il invata pe fiecare sa se “doftoriceasca”. Dar daca locul medicului este luat de un binevoitor, rezultatele ar putea fi altele dacat cele asteptate. Cu respect si multumiri pentru comment, Vlad.

      Răspunde

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Copy Protected by Tech Tips's CopyProtect Wordpress Blogs.