Saptamana trecuta m-am intors in graba din Moeciu; as fi vrut sa fac un ocol mic prin Zarnesti si sa visez ca sunt in varful crestei in Piatra Craiului, apoi sa dau o tura prin Bran, chiar daca l-am tot vizitat in ultimii ani si nicio scara nu reprezinta un secret, sa-mi salut amicii din Sinaia si pe cei din Ploiesti, sa revad castelul Iuliei Hasdeu. Vara asta am petrecut-o mai mult pe drumuri, am fost prea obosita pentru popasul dorit.
Ma intorc insa si dedic timp doar Branului, tinutul marginit de Bucegi si de Piatra Craiului, tradiilor sale culinare si obiceiurilor din zonele limitrofe.
Domeniul cetatii Bran a cuprins un domeniu format din sate ale Tarii Barsei precum: Baciu, Apata, Tohan, Cernatu, Satulung, Turches, Zizin, Crizbav, Zarnesti, iar stapanii aveau drept de folosinta asupra padurilor, apelor, asupra vanatorii si pescuitului.
Temelia din piatra si peretii din barne, lipite cu lut la capete si acoperisurile din sindrile de brad mai pastreaza inca arhitectura clasica a stilului branean.
Pensiunea Valea Argintilor, aflata la 5 km de Bran, in satul de oieri Simon este construita respectand stilul amintit mai sus, inclusiv picturile din curtea interioara si respectiv, de pe peretii interiori fiind manuale, pastrand totodata traditia locala.
Castelul, unul dintre cele mai valoroase monumente de arhitectura medievala din Romania, cu functii istorice, militare si economice, este cunoscut de catre turistii din intreaga lume drept castelul lui Dracula.
A fost botezat asa in urma cu trei decenii, de catre vizitatorii sositi in cautarea lui Dracula din filmele de groaza realizate dupa romanul lui Bram Stoker.
Singura legatura atestata de documentele istorice dintre Vlad Tepes si Bran, e legata de toamna anului 1462, cand Matei Corvin l-a capturat pe domnitorul roman, acesta fiind mai apoi tinut prizonier in castel pentru cateva luni.
Fara povesti si mistere, istoria ar fi insa o insiruire de ani tristi si goi, asa cum probabil, facand o paralela, vietile ficaruia dintre noi ar fi fara adrenalina sau aventura, mult prea plictisitoare.
Castelul este deschis lunea dupa ora pranzului pana seara la 6, iar de marti pana duminica cu incepere de la ora 9 dimineata, pretul unui bilet fiind de 25 ron, cu reducere pentru elevi si pensionari.
Dumitru Fărcaş, unul dintre cei mai renumiţi taragotişti din lume, a lansat la inceputul weekendului trecut un material discografic pe insula Lacului Mare, in Parcul Regal.
Muzica reflecta sentimentele sau traditiile oamenilor, aceleasi din varful muntelui, pana in valea cea arida.
Legat de acest aspect, la festivalul oierilor, inca in desfasurare undeva pe camp, pe drumul dinspre Bran catre cetatea Rasnovului, am regasit spiritul campenesc, bucuria simpla a muncii ciobanilor care canta si incanta prin prisma bucatelor preparate.
Zona Branului pastreaza inca o particica din Romania traditionala, simpla, din bucuria muntelui si a crestelor senine.
Imi spunea un prieten zilele trecute: tie de toata lumea iti este dor, te indragostesti de orice loc cu munti, nori, oameni care zambesc si iarba verde.
Mai vreau, mai este?
Romaneste la Bran a fost posibil datorita J’Info Tours.
Later edit.
Cristian Sutu a facut fotografii frumoase, iar Mariciu este cetatean de onoare al Branului.
Mai multe imagini in setul La Bran.