Cuvertura: invelitoare cu care se acopera o masa, un pat sau invelitoare pentru dormit.

In casele taranesti, cuvertura ocupa un loc special, conferind locuintei un aer patriarhal, scotand in evidenta si starea acelei familii.

Cele mai des intalnite cuverturi cu care se acopereau peretii, infatisau scena: rapirea din serai.:D

Patul: loc de odihna sau de harjoana intre indragostiti, era si el acoperit cu cuverturi deosebite, tesute de mana din lana sau par de camila.

Imi aduc aminte cu nostalgie de anii in care hoinaream prin magazinele de tesaturi unde imi clateam ochii privind feluritele cuverturi aduse din import care pur si simplu ma captivau in universul lor, prin imaginile frumos realizate, prin culorile deosebite.

Am si acum inca, doua cuverturi aduse din fosta Uniune Sovietica unde am fost intr-o excursie.
Sunt intr-adevar grele cat o roata de moara, dar nu si-au pierdut din frumusete desi au trecut ani multi peste ele.

Nu uit nici acele cuverturi mitoase din Maramures, facute din lana. Sunt deosebit de aspectuase si dau o nota speciala caselor in care troneaza la loc de cinste.

Bunica mea ma acoperea cu o astfel de cuvertura.
Am crescut la tara si am beneficiat de ce este mai frumos pentru un copil: aer curat, natura, prieteni multi si nu in ultimul rand de o educatie aleasa din partea bunicilor.

Pardoseala casei de la tara era acoperita cu presuri tesute la razboi, iar pe perete aveam o cuvertura caramizie de lana cu romburi, fiecare latura a respectivei cuverturi avea ciucuri cu care imi placea mie sa ma joc. 😀

Masa la randul ei era acoperita cu o cuvertura de in, alba, brodata cu motive taranesti primita de bunica de la mama ei.

Este un obicei frumos la noi in zona ca obiecte de suflet sa fie transmise din generatie in generatie.

Au o incarcatura emotionala, energetica deosebita si este un fel de a spune ca ne simtim cu bunicii si strabunicii la masa.
Mi-au placut si imi plac mult de tot cuverturile.
Ca sunt pe pat, pe masa sau pur si simplu tintuite pe peretii odailor, dau un aer primitor, prietenesc si pe langa asta, absorb zgomotul. 🙂

O parte din copilaria mea este si a ta si vis-a-vis de traditii si sentimente, gasesti curverturi de pat copii, rupte din poveste. Sa stie, sa simta, sa doarma si sa viseze in liniste.

Fiului meu i-am achizitionat cuvertura de pat ITZA, materialul este placut la atingere, iar culoarea aleasa calda. Pretul este unulavantajos.

Apropos! Hotul din Bagdad calatorea la randul lui pe un covor zburator! Din punctul meu de vedere, tot o cuvertura era, insa nu suporta sa fie calcata in picioare si batuta la bara in fata palatului. 🙂

Copilaria cuverturilor

Comments

One thought on “Copilaria cuverturilor

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Copy Protected by Tech Tips's CopyProtect Wordpress Blogs.