Timpul trece mult prea repede; vorba unui prieten mai vechi: de-abia astept Craciunul, imi sopteste cum s-a intors de la mare in caldurile lui Iulie si imediat dupa Pasti viseaza la legumele toamnei.
Cautam motive sa fim fericiti, imprumutam din bucuriile altora si niciodata nu este de ajuns. Cand e apa, nu e paine si cand e sare nu e rabdare sa o putem imprastia peste ranile acumulate. 😀

Cand oamenii se plictisesc pornesc razboaie religioase, uitand ca pana la urma, Dumnezeu este acelasi pentru toti, cel care a creat si marile si florile si dragostea.

Coincidenta sau nu, vis-a vis de unul din razboaiele religioase care au avut loc pe lumea asta, in insula Irlanda, am cunoscut in urma cu ceva ani ce inseamna Halloween-ul.
Irlandezii s-au rupt in doua tari separate, Irlanda de Nord care apartine de Regatul Unit la Marii Britanii si Irlanda. Au murit oameni, altii au ramas singuri, au curs lacrimi si au zburat gloante, au cazut cladiri si au fost impartite orase ca apartinand pe bucati, celor din nord si- respectiv celor din sud.
Un razboi care a adus durere in numele  unui Dumnezeu care a vorbit de dragoste si impacare, un razboi inutil.

Cam asa e si cu ura fata de sarbatorile imprumutate. Fie ca esti crestin ortodox sau apartii oricarei alte religii, nu vad rostul urii fata de sarbatorile apartinand altor culturi/ religii, cata vreme acestea aduc veselia si unesc oamenii.

Halloween-ul e un soi de sarbatoare a mortilor, asa cum la ortodocsi exista traditia conform careia, la sfarsitul lunii noiembrie, in noaptea de Sfantul Andrei, spiritele celor trecuti in nefiinta zburda libere printre cei vii.

In functie de zonele Romaniei sunt traditii diferite care au ajuns odata cu sarbatoarea Sfantului Andrei pana astazi: punem graul la incoltit si daca acesta e mare si frumos in noaptea trecerii dintre ani, exista superstitia ca asa va fi intregul an ce vine; sunt vrajile de dragoste si traditia firului de busuioc pus sub perna de catre fetele nemaritate, ca sa isi viseze ursitul; arde pamantul care ascunde vreo comoara veche si nu in ultimul rand, daca noaptea de Sfantul Andrei e senina se spune ca iarna nu va fi geroasa. La toate aceste traditii ma trec fiorii; nu stiu daca traditiile in sine ascund vreun adevar sau provin din teama sau lipsa de informatii verificate a oamenilor din trecut.

Romanii (Imperiul Roman) sarbatoreau Halloween-ul, sub numele de Pomona. Crestinii aveau o Sarbatoare a Tuturor Sfintilor sau a Tuturor Sufletelor: Samhain. A ramas pana in Evul Mediu in Scotia, Irlanda sau nordul Frantei. Numele Halloween a fost folosit pentru prima data in secolul al XVI-lea, venind din denumirea scotiana “All Hallow Even”, adica noaptea de dinainte de Ziua Sfintilor.

Saptamana trecuta am fost fotograf la o petrecere costumata a unor copii. Halloween sau nu, cei mici s-au distrat, dincolo de traditii, religie, au intrat in rolurile alese.

 


Cum te-ai distrat de Halloween?

Comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Copy Protected by Tech Tips's CopyProtect Wordpress Blogs.