Poate ca nu crezi in paranormal. Dar ce te faci daca paranormalul crede in tine?

Cam asa as rezuma filmul care prezinta lumea spiritismului si a puterilor extrasenzoriale dintr-o perspectiva cu care suntem mai putin obisnuiti in astfel de filme: cea stiintifica.

Reputat fizician si profesor Dr. Matheson (Sigourney Weaver – “Alien”) investigheaza de 30 de ani fenomenele paranormale (spritism, levitatie, etc. si celebrele demonstratii ale “magicienilor vindecatori” care se tin la americani in sali de spectacol) pentru a depista impostorii si a-i aduce in fata legii pe baza argumentelor stiintifice.

Lucru care i-a reusit cu succes de-a lungul timpului. De ceva vreme insa, are alaturi un tinar fizician profesor, Dr. Buckley (Cillian Murphy – “28 Days Later”), la fel de sceptic ca si ea, care o ajuta sa isi duca mai departe lupta pentru demascarea impostorilor care profita de naivitatea sau problemele oamenilor. Pina cind in scena revine Simon Silver (Robert De Niro – “Godfather”) un paranormal pe care incercase sa-l dovedeasca la inceputul carierei si nu reusise.

Puterile acestuia par a fi veritabile si cind Buckely devine obsedat de a-l demasca, este avertizat de mentorul sau sa renunte, pentru ca Silver este un om periculos. Buckley se implica si devine protagonistul a tot felul de fenomene paranormale indreptate asupra sa de puternicul Silver.

Insa lucrurile nu sunt nicidecum ce par a fi si evenimentele cunosc o rasturnare de situatie neasteptata. Va las placerea sa o descoperiti singuri.

In final, filmul nu da niste raspunsuri clare asupra fenomenelor paranormale. Stiintific, nici nu confirma, nici nu neaga existenta acestora. Fiecare privitor ramine sa creada ce doreste. De apreciat aceasta echidistanta, cita vreme nu exista dovezi solide care sa incline balanta de-o parte sau alta, chiar daca multi dintre noi s-ar simti mai comod sa primeasca o directie anume din partea unei autoritati stiintifice.

De vazut cu mintea deschisa si fara asteptarile clasice pe care le avem vizionind un astfel de film. N-o sa vedeti fantome, spirite sau oameni posedati. Insa are ingrediente si pentru cei care vor ceva mai… tare.

Ca un comentariu suplimentar, traducerea filmului cam induce un pic in eroare si nu prea are legatura cu laitmotivul acestuia. “Red lights” (luminile rosii) erau, de fapt, semnele cautate de cei doi fizicieni care le indicau acestora ca individul cu puteri paranormale era un impostor. Vizionare placuta!

Am fost la “Red lights”.

Comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Copy Protected by Tech Tips's CopyProtect Wordpress Blogs.