Pestele face parte din categoria vertebratelor si il gasim atat in apele sarate, cat si in ape dulci, dar mai cu seama in hypermarket-uri. 😀
Putini sunt aceia care au fost in viata lor la o partida de pescuit in care, pe langa o betie crunta sa si prinda ceva peste.
Este adevarat faptul ca pestii sunt influentati de starea vremii sau de calitatea apei si din aceste cauze, independent de vointa lor, “nu mananca” sau mai bine spus, nu pot manca.
Rapitorul, spre deosebire ce celelalte categorii de pesti, are carnea mai atoasa dar si mai buna!
Momelile sau nadele cum li se mai spune, sunt diverse, de la banala rama, mamaliga, viermisor, cirese, cubet de cascaval si pana la sofisticatele boiless-uri intrebuintate la pescuitul stationar, toate sunt savurate de hulpavii pesti.
Cine nu a mancat biban, stiuca, avat, somn sau clean fara ca sa se linga pe degete?!
Si pentru ca tot a venit vorba de mancatul pestilor,cel mai simplu si la indemana mod de preparare a oricarui peste este prin prajire. Se ia o tigaie in care se toarna putin ulei, apoi se pune la incins pe flacara aragazului, a focului cu lemne sau pe orice foc, iar dupa ce pestele a fost eviscerat si curatat de solzi (daca are) si condimentat, se arunca in uleiul incins sa sfaraie pana cand devine crocant.
Ei, nu este chiar asa, bine-nteles daca mesenii au pretentii! Ca si in cazul partidelor de sex feroce, in care preludiul joaca un rol determinant, apocaliptic chiar, mancarea trebuie preparata pe indelete, fara graba si cu nervii destinsi.
Compania unui pahar de vin ar fi binevenita pentru ca stimuleaza creativitatea si da frau liber imaginatiei. Asa cum in cazul momelilor pentru pesti se folosesc arome, asa si in cazul prepararii acestora se folosesc arome. E drept, sunt diferite insa.
Plachia de peste se prepara de regula cam tot din ceea ce mananca respectivul jertfit pe altarul gastronomic. Adica: ceapa, ardei gras, gogosar, masline iar garnitura din porumb, mazare, cubeti de morcov and free your mind mai departe!
Vinul! Da, desigur vinul musai sa fie alb si demisec. Cu alte cuvinte, vinul din care se bea la masa se prepara si plachia.
Spre deosebire de pestele doar prajit, plachia de peste are arome diverse. Este ca un curcubeu al miresmelor culinare!
Mamaliga aurie si aburinda nu trebuie sa lipseasca indiferent daca este preparata la ceaun sau intr-o oala oarecare.
Iar din partea mea o vorba de duh cat se poate de adevarata pe care cred ca mi-o vor aproba toti cititorii articolului: puiul, pestele si putza, se servesc numai cu manutza!