“…o natura bogata in incantari, in marginea codrilor vechi, la poalele muntilor…” descria Sadoveanu ca fiind taramul ce inconjoara manastirea Neamtului.

In 1947, Manastirea Neamtului pune la dispozitia scriitorului casa in care avea sa locuiasca cincisprezece ani, pana la sfarsitul vietii sale.

Construita in 1937 de catre Visarion Puiu, mitropolitul Bucovinei, casa de la Vovidenia ii poarta inca numele.
Mihail Sadoveanu, coleg de scoala cu Visarion Puiu, a fost si el elev al celebrului invatator Mihai Busuioc, imortalizat mai tarziu in povestirea “Domnu’ Trandafir”. casa memoriala Visarion Puiu

Atmosfera locului este una placuta si calda, casa pastrand parca prin cartile, masina de scris la care batea literele adunate in povesti, tabla de sah, armele cu care mergea la vanatoare, energia lui Sadoveanu.

Sunt foarte multe fotografii cu scriitorul sau sotia acestuia, este pastrat de asemenea pianul, iar una dintre camere, cu manuscrise si fotografii e un mic muzeu al trecerii lui Visarion Puiu pe taramurile Neamtului.

Ghid este un calugar care vorbeste frumos si calm, iar la intrare se gasesc o serie de pliante cu informatii despre Sadoveanu, despre Visarion Puiu sau despre casa, cu istoricul Manastirii Neamtului si cd-uri cu vocea scriitorului recitand din Eminescu.

Am ramas placut surprinsa de cat de bine este intretinuta casa si de modul in care isi primeste oaspetii.

Mihail Sadoveanu – Sara pe deal

Asculta mai multe audio diverse

Casa memoriala Visarion Puiu

Comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Copy Protected by Tech Tips's CopyProtect Wordpress Blogs.