Cunosti fabula scrisa de La Fontaine in care protagonista era vulpea cea sireata?
Da, sireata, ca l-a pacalit pe urs, dand vina pe strugurii la care nu ajungea, nu pe “dizabilitatea” ei.
Lipsa prietenilor care sa o ajute in temerara-i incercare sa guste zemosii struguri, ne invata pe noi oamenii, sa cerem ajutorul acolo unde nu stim, unde nu ne descurcam.
Cand cineva nu are bani i se sugereaza urmatorul lucru: te imprumuti si nu ceri la nimeni. Astfel imprumutul a devenit un gest riscant, dar cotidian, un fel de rau necesar.
Bancile nu sunt urmasele bunului samaritean, dar cand nevoia impinge, fai si asemenea concesii. Drumul pana la banca este moment de adanca cugetare si cantarire a gestului in functie de dorinta si de putinta, desigur.
Tentatiile sunt mari alaturi de diverse nevoi personale: masini scumpe, case de vis, excursii si multe altele, dar cum in multe cazuri banii sunt rari precum
vegetatia din desert, varianta unui imprumut bancar ramane unica solutie pentru a vedea luminita. 😀
Pentru credite bancare, oferta este diversa: imprumut pentru nevoi personale, credite imobiliare, credite ipotecare, credite auto sau pentru refinantare.
Si ca nota bene, au aparut credite specifice pentru studenti, pensionari, navigatori si medici.
Dupa cum bine se stie, creditul se acorda in functie venit, la fel se calculeaza si ratele de rambursare care pot fi fixe sau variabile. Conditiile pentru contractarea unui credit bancar sunt urmatoarele:
- dovada obtinerii unor venituri stabile + vechimea in munca
- un istoric favorabil privitor la rambursarea altor credite cum ar fi inscrierea in baza de date de la Biroul de Credite sau Centrala Riscurilor Bancare
- garantarea creditului solicitat bancii precum si o ipoteca in cazul unui credit imobiliar sau co-platitor in cazul unui alt tip de credit
Pentru aprobarea unui dosar de credit, sunt necesare mai multe acte, iar aceasta lista, este afisata la sediile bancilor, pentru ca nu toate cer aceleasi acte.
Insa cel mai interesant lucru, ramane calculul dobanzii pe care clientul o vrea invers proportionala fata de banii acordati ca si credit, adica o dobanda cat mai mica cu putinta. 🙂
Dobanzile aferenta unui credit, se calculeaza luandu-se in seama o serie de fluctuatii ale pietei bancare, in functie de cursul valutar la creditele in euro sau alte valute, etc.
Imi vine in minte o gluma care se refera la persoana care ia un imprumut, iar apoi trebuie sa il ramburseze fie catre banca fie catre persoane fizice sau camatari si care suna cam asa: cand primesti, iti fata vaca, iar cand trebuie sa dai inapoi, iti moare vitelu`!
Iar daca banu-i ochiu` dracului si se castiga destul de greu, iata ca se duce extrem de lesne!
O datorie ne transforma oarecum in sclavi, incerc din rasputeri sa ajung sa nu mai cad prada tentatiilor cand nu e cazul, oricum ai exprimat niste puncte foarte ok in articol!