Inca se mai utilizeaza sisteme conventionale de conversie a combustibililor solizi sau lichizi.
In energie electrica sau termica, aceasta necesitate a venit odata cu dezvoltarea industriei si implicit, cu cresterea consumului.

CET-urile care consuma combustibil fosil (carbune) pentru fabricarea energiei calorice, respectiv apa calda si caldura, grupurile electrogene care sunt puse in miscare prin consumul de motorina sau benzina, sunt doar doua exemple de mijloace de cogenerare, dar lista poate continua.
Cogenerarea este o tehnica eficienta folosita in alimentarea cu energie electrica si calorica pe piata europeana, mare consumatoare de energie, reprezentand si parte a strategiei Uniunii Europene in acest sens pentru eficientizarea utilizarii energiei.

Folosirea in mod corect a combustibilului, fie ca este lemn, carbune sau combustibil lichit, in speta motorina sau benzina, aduce dupa sine economie de energie si reduce emisiile de CO2, decat daca cele doua energii: calorica si electrica, ar fi produse separat prin sisteme dedicate acestui scop.
Motivatia puternica in favoarea cogenerarii este reducerea consumului de combustibil, reducerea emisiilor de gaze nocive care produc efectul de sera.

Jetrun, propune si promoveaza in acelasi timp obtinerea energiilor din surse alternative: centrale termice care folosesc combustibil lichid, cogenerare biogaz, centrale de tratarea aerului sau mai nou celule solare care pot incalzi apa sau furnizeaza energie electrica.
Jetrun in parteneriat cu compania Wolf Heiztechnik, ofera solutii eficiente pentru realizarea unor economii substantiale la combustibil, bani si desigur, pentru ocrotirea mediului inconjurator.

Dar sa explic pe scurt ce inseamna cogenerarea. Cogenerarea inseamna “sa impusti doi iepuri dintr-un foc”.
Am folosit un exemplu inedit, dar cat se poate de real in acest sens, pentru ca acesta este adevarul. Solutiile pentru cogenerare sunt oferite la cel mai inalt nivel, iar specialistii in domeniu ofera si consultanta in acest sens.
Sa nu omitem din calcul o noua sursa regenerabila care ar putea fi utilizata foarte bine pentru producerea energiei electrice sau a ingrasamintelor, a deseurilor menajere sau cele din apele reziduale. Recicland, ocrotim natura si pe noi insine.

Conceptul de cogenerare

Comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Copy Protected by Tech Tips's CopyProtect Wordpress Blogs.