In fiecare an, la sfarsitul lunii iulie, in Sighisoara are loc festivalul medieval.
Spectacole de teatru, muzica, reprezentatii ale membrilor ordinelor cavaleresti, dans, toate pastreaza cu respect si talent, traditiile perioadei medievale.
Sighisoara este singura cetate medievala din Europa locuita in intregime.
Centrul orasului este listat din 1999 in patrimoniul cultural mondial UNESCO, fiind protejat ca atare.
Festivalul isi face simtita prezenta in fiecare loc, fie ca vorbim de Piata Cetatii sau a Muzeului, de Casa Cronicarilor sau de Turnul Fierarilor, de strada Scolii sau Tribunalul Cetatii. Arta este amplificata prin trairile celor implicati in eveniment, primeste un famec aparte, prin daruirea de care dau dovada.
Dincolo de evenimentul in sine, am simtit un fenomen absolut minunat. Locuitorii Sighisoarei au respect fata de valorile care le-au fost transmise, vis-a vis de darul pe care l-au primit, acela de a fi parte dintr-un oras de poveste.
Din punctul meu de vedere, Sighisoara traieste prin oamenii sai, prin integritatea si respectul acestora in relatie cu povestea medievala din care fac parte.
In 1992, din totalul de 34.537 de locuitori, 25.387 sunt romani, cca 1.300 germani, 6.948 maghiari si cca 900 de alte naționalitati.
Nimic nu este intamplator.
Ce stim despre Sighisoara?
Vlad Dracu a stat in oras intre anii 1431 si 1435, asteptand momentul prielnic de a urca pe tronul Tarii Romanesti.
Cetatea a fost atacata de trupele conduse de Mihai Viteazul si mai tarziu este pradata de trupele conduse de generalul Basta.
In 1849, orasul este ocupat de trupele conduse de generalul Forró si mai tarziu din nou este ocupat de trupele conduse de Józef Bem.
In secolul XVII, un numar mare de locuitori mor din cauza ciumei.
Breslele meștesugarilor din Sighisoara (19 la număr) au primit statut din 1376, avand la baza legi sau obiceiuri vechi.
Poveste merge mai departe, in dans, in muzica cu sentimente alocate fiecarei actiuni, cu pasiune si dragoste. Dincolo de orice vorba insa, pentru a simti Sighisoara, e cazul sa o vizitezi, sa o respiri si sa ii dai voie in inima ta.
imi place Sighisoara, o data pe an ajung acolo, nu la festival, pentru ca imi place cand este mai liber, structura medievala a orasului are farmecului ei, mancarea este delicioasa si nu in ultimul rand, localnicii sunt foarte primitori si stiu sa isi trateze turistii.
Sighisoara e un muzeu in aer liber.