In august, mă plimbăm pe plaja din Sulina, admirând soarele care se înaltă din mare.

La picioarele mele, scoici și alge și o apa neagră se zbăteau de nisipul înghețat al dimineții.
Cu o zi înainte, am admirat întinderea de nuferi pe canale către lacul Rosulet și apoi către lacul Roșu din județul Tulcea.

Colonia de pelicani găzduia doar câteva păsări rătăcite. Am aflat că restul s-au refugiat undeva către Ucraina. Nu am avut pașaportul la noi să îi putem vizită. Poate la anul.

O pisică leneșă torcea la o casă, sigur a unui pescar aflat departe, în barca sa, în căutare de hrană și de liniște, sunt convinsă.
Și nuferii albi și cei galbeni, parcă rupți din soarele cel mai frumos, într-o zi fantastică de vară și rațele înalte și divers colorate, întregul cer desenat în culoare, stuful verde și valurile Dunării, toate la un loc, m-au făcut să revin în adâncul ființei mele, să conștientizez o data și încă o data că sunt parte dintr-un întreg numit natură, viață.

Când viață înseamnă liniște și liniștea este creatoare.
Dincolo de orice normă socială și dincolo de orice plăcere lumească, rămâne esența dorinței de bine. Ori un bine nu vine dintr-o apa neagră, în marea ce visa la albastru și nu la petrol. Esența înseamnă puritate și energie.

Un mediu sănătos da aripi, iar aripile ne ajută pe fiecare dintre noi să facem alegerile potrivite, pe drumul împlinirilor de orice tip.

Gunoiul își are locul sau, așa cum lumina împarte o lume. Iar lMarea Neagraumea este frumoasă. Consider că școala, în paralel cu orele de citit/ scris aferente claselor primare ar putea încadra în Curriculum Național, o altă dedicata educației ecologice și civice. Așa cum un copac se dezvoltă și crește odată cu apa, în lumină, soare și dragoste și un copil, în mediul corect, social și educativ, rămâne sănătos la minte și la trup.

Când fiecare copil înseamnă o rază dintr-un mâine, iar noi oamenii, nu putem zbura, câtă vreme nu avem o rădăcină sănătoasă.
Delta Dunării rămâne un paradis. Și bucăți din acesta se regăsesc oriunde în România. Ține ochii deschiși, în realitate.

Altfel, in perioada 30.10-2.11 se desfasoara la Palatul Copiilor din Constanta, un proiect regional tare frumos: „Metode de abordare a educatiei ecologice in contextul nonformalului- Biodiversitatea litoralului Marii Negre”.
Parteneri: Terra Milenium III, CCDG, ASE Bucuresti si WWF Romania.
Activitatile atesta importanta conservarii ecosistemului marin, necesitatea actiunilor pentru a diminua efectele activitatilor umane asupra biodiversitatii si calitatii apelor Marii Negre.

31 octombrie marcheaza aniversarea Zilei Internationale a Marii Negre – cea mai izolata mare fata de oceanul planetar.

Ziua Internationala a Marii Negre- abordarea educatiei ecologice in contextul nonformalului

Comments

Etichetat pe:        

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Copy Protected by Tech Tips's CopyProtect Wordpress Blogs.