Daca inca nu esti pe deplin constient: copiii nostri devin din ce in ce mai putin activi fizic si populatia, in general, devine obeza. Aceste doua afirmatii sunt de fapt de necontestat si sunt legate in mod direct. Din pacate, copiii care nu dezvolta obiceiul de a avea activitate fizica suficienta si de a face exercitii fizice la o varsta frageda, vor tinde sa dea dovada de acest comportament chiar si la maturitate. Este intr-adevar pacat, intrucat exercitiile pentru copii sunt mult mai distractive decat cele pentru adulti! Problema aici nu este daca acestia ar trebui sa aiba activitate fizica si exercitii fizice, ci cat de mult?
Activitatea fizica ajuta la dezvoltarea fizica a copilului si beneficiile sale includ:
• mentine copiii slabi si sanatosi
• oase si muschi puternici
• contribuie la imbunatatirea si rezistenta cardio
• membre si articulatii mai flexibile
Toate aceste aspecte pot ajuta la imbunatatirea starii generale de sanatate a copilului tau pe masura ce se maturizeaza in adult tanar, si in cele din urma, adult. Si bucuria de aici este ca activitatea fizica poate fi orice, de la alergarea cu prietenii, mersul la o plimbare cu bicicleta sau chiar fotbalul in parc!
Asadar, despre cat de multa activitatea fizica este vorba? Ei bine, orientarile generale ar sugera ca nu trebuie sa iti faci griji cu privire la nivelul de activitate fizica al bebelusilor si copiilor mici, deoarece acestia vor fi atat de activi pe cat doresc si se simt confortabili. Prin urmare, orice activitati ar trebui sa se concentreze pe incurajarea abilitatilor motorii de baza.
In timp ce bebelusii se dezvolta in copii mici, este important sa se inceapa monitorizarea si asigurarea faptului ca activitatea fizica are loc. Jocul in general, plimbarea in jurul casei si urmarirea mamei in bucatarie, toate se pun drept activitate fizica, iar copilul tau ar trebui sa faca acest lucru pentru aproximativ o ora pe zi. In plus, este recomandata planificare unor exercitii fizice specifice in fiecare zi timp de 20 pana la 30 de minute. Acest lucru ar putea contine jocul cu mingea in gradina sau o plimbare in jurul casei sau pe strada.
In timp ce copilul ajunge la varsta prescolara, acesta va mai face, in general, activitatea fizica neplanificata suficienta. Cel mai important lucru aici este de a intensifica nivelul de exercitii fizice si activitatile planificate. In loc de 20 – 30 de minute, ar trebui ca acestea sa creasca la aproximativ o ora. Acest lucru ar putea insemna mersul la o plimbare la magazin, jucarea unui numar de jocuri in gradina si ii poti chiar permite copilului sa aleaga dintre o selectie de jocuri fizice si sport (role, skateboard-uri) pentru a se juca pentru o ora.