De curand am fost intr-o excursie in Nordul Moldovei, o regiune splendida incarcata din punct de vedere cultural si spiritual cu multe evenimente istorice din istoria noastra.

De foarte multa vreme imi doream sa ajung in zona Moldovei, sa vad, sa vizitiez si sa pot sa imi fac o parere personala despre aceste meleaguri.

Intr-adevar, zona este una deosebita cu niste peisaje parca rupte dintr-o poveste, casele sunt construite intr-un stil aparte specific locului, iar bisericile si manastirile pastreaza religia si spiritul crestinismului la tot pasul.

Am poposit astfel, intr-o manastire pe care mi-am dorit sa o vizitiez, o manastire mica, mai mult un lacas de cult, in care marturisesc, ca am intrat sfioasa si putin curioasa de ce voi putea gasi in interior.

Am pasit astfel in interiorul bisericii construite din lemn si am fost uimita de interiorul acesteia, de modul in care era sculptat mobilierul bisericesc, de fiecare sfant sau imagine reprezentativa a bibliei, care pareau atat de reali si pentru o fractiune de secunda parca m-am transpuns intr-o alta lume.

Am pasit parca vrajita catre iconostas si acesta tot din lemn sculptat, pe care erau asezate icoane sfintite.

Am fost pentru a doua oara uimita de talentul celor care au sculptat si care au aranjat iconostasul. In alte zone i se mai spune “catapeteasma”.

M-am asezat apoi pe un scaun special din lemn si am admirat sculptura manula din interiorul bisericii, mi-am dat seama ca trebuie sa ai un har si un talent deosebit pentru a putea crea asemenea opere de arta, pentru ca da, este un talent si da, sculptura din interiorul bisericii o putem numi o arta.

Multumita de ceea ce am gasit, si incarcat pozitiv de aici, am plecat mai departe in excursia mea.

Sculpturi manuale din biserici

Comments

Etichetat pe:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Copy Protected by Tech Tips's CopyProtect Wordpress Blogs.