Achizitionarea unui calculator este de multe ori un proces complicat. Cu cat stii mai multe in domeniu, poate parea mai greu de decis ce sa alegi cand vine vorba de componente PC pentru a ansambla unitatea centrala potrivita. Depinde foarte mult de felul in care o sa utilizezi calculatorul, iar daca nu ai habar despre acest domeniu, este bine sa stii ce rol are fiecare componenta. Daca vrei o unitate pentru jocuri, atunci vei avea de scos din buzunar mai multi bani. Insa, in cazul in care o sa folosesti calculatorul doar pentru birou, o sa iesi mult mai ieftin. Sa vedem, pe rand, ce componente alegem si cum trebuie sa fie acestea.

Carcasa

Carcasele nu sunt scumpe atat timp cat nu ai pretentii. Difera forma si designul. Cele mai simple sunt folosite pentru aplicatii office, iar cele cu un aspect estetic mai atragator au si un design mai eficient, pentru a facilita eliberarea aerului cald rezultat din incalzirea componentelor.

Sursa

Daca folosesti calculatorul pentru jocuri sau calculatorul tau va fi o statie de lucru pentru proiecte de grafica 3D, ai nevoie de o sursa nu doar puternica, ci si de calitate, adica de firma. Placile video pentru jocuri si procesoarele foarte performante consuma foarte mult curent. De aceea, ai nevoie de o sursa care sa furnizeze puterea electrica necesara si sa reziste in timp la utilizare frecventa. Pentru jocuri, sursa trebuie sa fie de cel putin 500 W reali.

Placa de baza

Dupa sursa, al doilea lucru pe care il montam in carcasa este placa de baza, care este si cea mai mare componenta, pe ea fiind montate apoi procesorul, memoriile si placa video. Sursa se conecteaza la placa de baza si celelalte componente, pentru a le alimenta cu energie electrica.

Procesorul

componente pcProcesorul este cea mai importanta piesa a unui sistem de calcul, el este creierul unitatii centrale. Cu cat este mai performant, adica mai rapid, cu atat mai multe instructiuni poate el sa efectueze in acelasi timp. Procesoarele noi au mai multe nuclee. Este important ca nucleele sa fie cat mai multe si sa lucreze la o frecventa cat mai ridicata.

Memoriile

Conteaza atat cantitatea de memorie pe care o ai in calculator, cat si frecventa de functionare a memoriei. Cu cat mai multa memorie ai in PC, cu atat este mai bine, pentru ca programele si jocurile vor rula mai fluent.

Placa video

O placa video integrata pe placa de baza, sau una dedicata standard, este folosita pentru aplicatii de tip office. Aceste doua tipuri de placi insa nu vor face fata daca vrei sa te joci cele mai noi jocuri sau folosesti programe de grafica 3D. Pentru mai multa performanta, alege o placa video special conceputa pentru gaming.

In trecut, pe langa acestea mai trebuia sa tii cont si de placa de sunet, placa de retea sau alte componente care se montau pe placa de baza. Acum insa, placile de baza au aceste componente integrate iar performantele lor sunt foarte bune. Cand vrei sa iti faci propriul PC, la Mival gasesti componente PC de orice fel, cu care sa iti poti construi o unitate centrala performanta.

Cele mai importante componente pc pentru construirea unei unitati centrale

Comments

Etichetat pe:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Copy Protected by Tech Tips's CopyProtect Wordpress Blogs.