In fiecare vara planuiesc o plecare intr-un loc nou. In ciudata faptului ca am vizitat in mare, intreaga tara, la Iasi nu ajunsesem pana acum cateva saptamani, desi am citit foarte multe lucruri frumoase despre acest loc si mi-am dorit de asemenea. La inceputul lunii iunie, am petrecut un weekend in orasul Iasi, cel mai mare din nordul tarii. Capitala Moldovei reprezinta un loc in care istoria vibreaza. De la parcuri, pana la strazi ori oferta cu evenimente culturale, si in special arhitectura, toate m-au incantat. Aici gasesti cea mai veche gradina botanica din Romania. Exista peste 800 de specii de trandafiri, o adevarata incantare atat din punct de vedere olfactiv, insa si vizual.
Pe dealul Copou se afla parcul cu acelasi nume si reprezinta o oaza de verdeata, fiind semnificativ in Iasi. In Copou este teiul lui Mihai Eminescu. Langa acesta, se afla bustul scriitorului si in apropiere exista un muzeu dedicat poetului national. Mi se pare un loc absolut romantic, iar parfumul teiului cu siguranta faciliteaza creatia si respectiv gandurile de dragoste, dorinta de implinire.
In Iasi, m-am simtit de parca as fi fost acasa, de parca nu era prima oara cand calcam pe strazile imbracate in haina de istorie. Am aruncat o privire chiar pe o lista de apartamente de inchiriat Iasi, cu gandul ca mi-as putea prelungi sederea pentru cateva saptamani, astfel incat sa simt intreaga vibratie a locului, reala si incantatoare, desavarsita.
Un alt simbol din oras este reprezentat de Palatul Culturii, cladirea fiind opera arhitectului I.D. Berindei. Constructia a avut drept punct de start anul 1906 si fost finalizata in timpul regelui Ferdinand. Este de remarcat grandoarea cladirii conceputa in stil neogotic. Astazi, este sediu pentru numeroase institutii culturale. Mitropolia Moldovei si a Bucovinei este un alt punct de reper din Capitala Moldovei.
Din Iasi, poti ajunge mai usor la manastirile si bisericile din regiune. Practic, orasul este capitala ortodoxiei din nordul Romaniei.
Recomand in aceeasi masura, gastronomia moldoveneasca, un adevarat rasfat pentru papilele gustative. Asa sarmale bune, facute in foi de vita, parca nu am mancat nicaieri, iar placinta numita poale in brau este cu adevarat delicioasa. Cu siguranta, am sa revin in oras cu inima deschisa si acceasi pofta de viata. Tu ce planuri de calatorie ai pentru lunile urmatoare?