Pentru ca energia de la soare sa ajunga in interiorul aparatelor noastre electrice si electronice, sub forma de curent alternativ, e nevoie de mai multe procese si de mai multe componente ale unui sistem fotovoltaic. Invertoarele sunt unele dintre componentele cele mai importante ale unui sistem fotovoltaic, ele asigurand o alimentare la tensiunea standard pentru orice aplicatie, in cazul tarii noastre aceasta tensiune fiind 220 volti. De fapt, aceste componente sunt atat de importante, incat nici un sistem fotovoltaic nu poate functiona fara ele. 

Ca parte dintr-un sistem fotovoltaic, invertoarele solare au rolul de a transforma curentul continuu obtinut de la panourile solare in curentul alternativ necesar in aplicatiile practice, cum ar fi alimentarea diverselor aparate electrice si electronice. 

Nivelul la care functioneaza invertoarele depinde de felul in care este folosit sistemul in sine, de exemplu pot functiona doar pentru alimentare proprie, sau pot fi parte a unei retele care distribuie energie electrica de la panouri solare unor localitati intregi.

Invertoarele moderne sunt mai complexe decat cele folosite in trecut, ele au evoluat, astfel ca acum pot avea mult mai multe functii decat doar cea de convertire a curentului. Unele imbunatatiri sunt menite sa sporeasca performanta sau au rol de monitorizare. Pentru zonele rurale, mai ales cele izolate, se folosesc invertoare solare pentru sisteme fotovoltaice cu baterii.

Caracteristica principala al unui invertor solar este tipul de unde, astfel ca putem avea invertoare unda pura sau invertoare unda modificata. Prima categorie de invertoare are sinus pur, sunt mai scumpe, dar si mai bune, cea de-a doua categorie este putin mai limitata in ceea ce priveste tipurile de aparate pe care le poate alimenta, dar este mai accesibila ca pret.

Prin faptul ca este un element cheie al sistemelor fotovoltaice, putem spune ca invertorul solar contribuie la protejarea mediului inconjurator si reducerea emisiilor poluante, in mod indirect. Un avantaj major al invertoarelor solare este eficienta lor pe termen lung.

Avand acum posibilitatea sa alegem diferite moduri alternative de a produce energie, este foarte bine daca putem sa si intelegem cum functioneaza un astfel de sistem, ce componente are si care este rolul fiecarei componente in parte.

Invertoarele solare – ce sunt si la ce folosesc

Comments

Etichetat pe:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Copy Protected by Tech Tips's CopyProtect Wordpress Blogs.