Daca anul trecut Pastele catolic a fost sarbatorit in aceeasi zi cu Pastele ortodox, anul acesta vor fi la distanta de o saptamana. De fapt, explicatia aceste diferente calendariste consta in faptul ca cele doua mari Biserici au propriul calendar. Daca Biserica Romano-Calotica foloseste din secolul al XVI-lea calendarul Gregorian, iar Biserica Ortodoxa pe cel iulian, catolicii stabilesc prima luna plina de dupa echinoctiu, in timp ce ortodocsii iau ca reper luna plina astronomica. Ei bine, avand in vedere aceste diferente, europenii sarbatoresc diferit Pastele, de la o tara la alta sau chiar de la o casa la alta si au diferite obiceiuri. Daca esti curios sa afli care sunt acestea, urmareste randurile care urmeaza:
Incepem cu Romania si nu putem omite faptul ca traditia romaneasca spune ca odata cu ocazia Invierii Domnului trebuie sa fie sacrificat un miel. In ultimii ani si in Romania a inceput sa apara traditia iepurasului care aduce daruri celor mici. Patronii ofera de asemenea angajatilor cosuri paste pline cu dulciuri si alimente.
In Elvetia, exista o traditie care se leaga de apa din fantani. Aici, de sarbatorile Pascale toate fantanile din sate se decoreaza cu flori, panglici, oua vopsite sau hartie colorata. Astfel, de Paste in Elvetia se celebreaza apa.
In Germania, se aprinde cu prilejul sarbatorilor pascale un foc imens cu ajutorul brazilor care au ramas de la Craciun. Aceste flacari marcheaza sfarsitul iernii si triumful primaverii. Tot in Duminica Pastelui, de pe masa nemtilor nu lipseste nicicum friptura de miel sau Osterlamm-ul, o prajitura in forma de miel.
De asemenea, traditia vopsitii oualor nu este o traditie pur romaneasca deoarece si letonii sau ucranienii procedeaza la fel, fiind considerate unele dintre cele mai iscusite popoare in arta incondeierii. In ceea ce priveste traditia romaneasca, se spune ca incepand cu Vinerea Mare, barbatii renunta la trebuile din gospodarie si isi ajuta sotiile la pregatirea mesei festive. Ei bine, in Polonia, barbatul nu are voie sa se implice deloc in pregatirea painii traditionale deoarece, conform traditiei, aluatul nu va mai creste. Polonezii mananca in ziua de Paste supa Zurek si carnati si ciuperci.
Cozonacul pregatit special pentru Paste din Italia are forma unui porumbel si poarta numele de Colomba Pasquale. In centrul tarii, italienii mai fac si o pasca traditionala pe care o numesc “pizzelle”. In Spania, mediul traditional nu poate sa excluda friptura de miel si crème catalane sau torrija, o prajitura facuta cu ulei de masline.
In Grecia, anumite orase precum Arachova sau Livadia sarbatoresc o sarbatoare a mieilor. In ziua de Paste, locuitorii acestor orase gatesc in piata centrala friptura de miel si ard figurine ale lui Iuda sau Barabbas.
Acest material a fost pregatit impreuna cu GIFTIDEA.RO – LIDER NATIONAL COSURI CADOU SI CADOURI COPII.