Indiferent dacă ai o mașină mică, un SUV sau un camion, momentul în care bateria te lasă este una dintre cele mai stresante situații cu care se poate confrunta un șofer în timpul iernii. Pregătirea unui vehicul pentru iarnă nu trebuie să fie copleșitoare, și cel mai bun loc de unde să începi este verificarea bateriei auto.

În cele ce urmează, voi prezenta câteva sfaturi utile pe care să le ai în vedere pe tot parcursul anului pentru a te pregăti cum se cuvine în lunile friguroase.

  1. Curăță bateria ori de câte ori ai ocazia

Bateria are nevoie de o conexiune bună pentru a trimite sarcina electrică în momentul în care pornești motorul. Dar acest lucru poate fi semnificativ îngreunat dacă bornele și terminalele bateriei sunt acoperite de rugină. Cu toate acestea, orice proces de curățare necesită atenție sporită. Este foarte important să eviți contactul coroziunii cu pielea și ochii.

În cazul în care, din neatenție, se întâmplă acest lucru,  trebuie să speli imediat zona afectată cu săpun din abundență și cu multă apă.

Coroziunea bateriei poate arăta ca o pulbere cristalizată sau chiar ca o „ciupercă” extinsă care acoperă bornele și conexiunile cablului bateriei.

Poți curăța bornele acumulatorului auto cu o substanță de curățare specială, pe care o găsești în orice magazin de piese auto. Acestă substanță nu este nici costisitoare, nici greu de utilizat și va economisi timp și mulți nervi în viitor.

Kitul poate include și o perie de sârmă pentru curățarea pe interior a clemelor bateriei, precum și un cablu care se strecoară, curățând eficient coroziunea depusă în zonele greu accesibile.

Curățarea bateriei ar trebui să fie o activitate pe care să o efectuezi cât mai des pe parcursul anului, pentru a o menține în stare perfectă de funcționare.

  1. Folosește un redresor pentru baterie

O altă cale de a menține bateria auto în funcțiune este folosirea unui redresor, care să o mențină încărcată la maximum. Cele mai multe baterii au o durată de viață între 3 și 5 ani, iar folosirea acestui dispozitiv te poate salva de durerea de cap provocată dificultățile de a porni mașina, mai ales dacă vehiculul staționează perioade foarte lungi de timp între utilizări (mă adresez în special șoferilor de duminică aici).

Unele redresoare au o opțiune care le permite să mențină bateria la un nivel de funcționare optim pentru pornire în orice condiții. Acestea încarcă acumulatorul complet, pentru ca ulterior să completeze nivelul energiei pe măsură ce aceasta scade din cauza nefolosirii. Acestea sunt recomandate în special pentru vehicule sezoniere (precum bărcile de pescuit).

  1. Alege bateria corectă, în funcție de climatul în care locuiești

Bateriile dezvoltă amperaj diferit. Astfel, unele pot fi mai puternice în mediile friguroase, în timp ce altele se comportă mai bine la căldură. Dacă locuiești într-o zonă mai friguroasă a țării, cel mai bine ar fi să te interesezi despre acest aspect, pentru a fi echipat corespunzător pentru temperaturile scăzute.

Cel mai recomandat ar fi să ceri părerea unui mecanic auto care să te îndrume înspre alegerea celei mai bune soluții. În orice caz, cel mai probabil magazinele auto din zona ta comercializează baterii auto care fac față cu brio climatului regional.

Trei sfaturi pentru a prelungi durata de viață a bateriilor auto

Comments

Etichetat pe:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Copy Protected by Tech Tips's CopyProtect Wordpress Blogs.