Inmormantarea este un moment delicat pentru familia in sanul caruia s-a stins un suflet. Prin natura sa, necesita o atentie delicata. Cand moartea vine pe nepregatite (cum se intampla adesea) cei ramasi trebuie sa se ocupe repede de procurarea unor produse funerare absolut necesare pentru o inmormantare crestin ortodoxa. Acestea au un rol esential in traditia si desfasurarea evenimentului. Se spune ca tot ritualul de inmormantare are ca scop si linistirea, reculegerea celor ramasi indoliati, complesiti de cele intamplate.

Iata cateva produse funerare fara de care nu poate fi gandita o inmormantare clasica la romani.

1. Sicriul. Va fi casa trupului neinsufletit. Este important sa alegeti un sicriu adecvat ca si dimensiune, cu un aspect placut, eventual dotat cu accesorii practice – manere sau cruce aplicata in partea superioara. Cand contractati o firma de servicii funerare este indicat sa alegeti una care va poate oferi si sicrie. La Casa Funerara Blaj puteti alege din peste 40 de modele de sicrie, fiecare avand esente diferite. Cele mai cerute sunt sicriele din lemn de brad, stejar, fag, cires, nuc si tei. Ele vin echipate complet, cu doua orare (mare si mic), lenjerie de interior, capitonaj pe capac, perna, panza pentru acoperirea fetei. Pot avea diferite inscriptii si elemente decorative. In afara de aspectul estetic, este imperios necesar sa alegeti tinand cont de statura celui decedat, pentru ca sicriele sunt produse in dimensiuni mai mici sau XXL. Preturile difera in functie de calitatea materialului, de aspect, finisaj si accesorii, dar intotdeauna exista sicrie pentru orice tip de buget.

Criterii de selectie a sicriului:

– aflati ce dimensiuni are persoana decedata. In acest mod nu riscati sa comadati un sicriu prea mic sau prea mare. Retineti ca sicriele in sase colturi sunt indicate pentru persoanele mai late in umeri.

– aflati dimensiunile locului de inhumare (cripta, groapa, cavou). In cazul criptei, tineti cont de dimensiunile interioare.

– alegeti o culoare. Daca stiti preferintele persoanei decedate, ghidati-va dupa acestea. Altfel, alegeti dupa cum simtiti. Se observa o preferinta pentru sicriele in nuante mahon in cazul barbatilor, respectiv in nuante de bej in cazul femeilor.

– accesorii optionale. Cu toate ca nu este obligatoriu ca sicriul sa fie prevazut cu manere si crucifix, aceste elemente vor conferi o nota de solemnitate intregului eveniment.

2. Crucea funerara – este un alt obiect care nu trebuie sa lipseasca din ritualul de inmormantare traditional romanesc. Crucea se pune la capataiul celui decedat si arata credinta in nemurirea sufletului. Potrivit credintei ortodoxe, Hristos a venit in lume sa aduca mantuire si s-a jertfit pe cruce pentru iertarea pacatelor omenirii. De aceea crucea a ramas cel mai puternic simbol al crestinatatii, un element prezent intotdeauna in ritualul de inmormantare la romani.

3. Aranjamente florale. Nu sunt neaparat obligatorii in traditia crestina, dar ele au devenit absolut necesare in ultimii ani. Reprezinta un simbol al respectului si dragostei pe care le purtam persoanei decedate. Puteti alege de la simple flori, pana la coroane funerare complexe, aranjamente luxoase si impresionante. Conform celor de la Casa Funerara Blaj familia indoliata poate opta pentru coroane din cale, garoafe, crizanteme sau trandafiri. Cateva mesaje ce pot insoti aceste aranjamente sunt: “Nu te vom uita niciodata”, “Sincere regrete”, “Regrete eterne” etc.

4. Alte obiecte funerare mici: doliu de pus la usa sau in piept, batiste, catafalc, toiag, capac frigorific etc.

5. Pachete pentru parastas. Nu reprezinta neaparat obiecte funerare, dar sunt necesare pentru organizarea slujbei de pomenire. In functie de data evenimentului, pentru a respecta traditia crestina, pachete pot fi alcatuite din alimente de dulce sau de post. Casa Funerara Blaj pregateste seturi complete de vase pe care le puteti oferi celor prezenti la slujba de inmormantare, in amintirea celui trecut in nefiinta.

Pentru servicii funerare complete si produse funerare esentiale pentru slujba de inmormantare, contactati Casa Funerara Blaj.

Produse si servicii funerare necesare pentru orice inmormantare crestina traditionala

Comments

Etichetat pe:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Copy Protected by Tech Tips's CopyProtect Wordpress Blogs.