Chiar dacă viața nu este simplă, ea cuprinde foarte multe lucruri frumoase. Din cauza piedicilor care apar în drum, a depresiilor, anxietății sau problemelor financiare, uităm să le vedem, să privim și partea plină a paharului nu doar pe cea goală.
Discutăm cu partenerul de viață, cu familia, cu prietenii, însă problemele continuă să ne afecteze zilnic și să ne oprească din drumul către țelurile pe care ni le-am stabilit. În aceste situații, nu așteptarea ca totul să se rezolve de la sine este cheia către o viață tihnită, ci apelarea la ajutor specializat.
Consiliere psihologică sau psihoterapie?
Aceasta este întrebarea care apare în majoritatea situațiilor în care moralul ne este la pământ. Odată ce trecem peste ideea conform căreia doar cei cu probleme psihice au nevoie de sprijinul unui psiholog, putem să căutăm cea mai bună variantă pentru problema cu care ne confruntăm.
Înainte de toate, să nu uităm un lucru – majoritatea populației se confruntă cu probleme de ordin psihic, nevrozele fiind la fel de des întâlnite precum durerile de dinți. Este important să avem grijă de sănătatea noastră mintală, să îi oferim creierului răgazul necesar și sufletului un pansament potrivit.
● Consilierea psihologică este forma de intervenție care vizează persoanele echilibrate din punct de vedere psihic, dar care se găsesc într-un moment dificil al vieții. Principalul scop al intervenției este conștientizarea – pacientul fiind ajutat să își înțeleagă mai bine trăirile și să găsească cele mai bune soluții pentru problemele sale.
● Psihoterapia este o intervenție care se axează mai mult pe tratarea problemelor care s-au declanșat deja, pacienții având de regulă probleme de ordin psihic.
Când să apelez, mai exact, la consiliere psihologică?
Lista problemelor care ne pot afecta emoțional este destul de lungă și diferă de la o persoană la alta. Dacă, de exemplu, pentru unii divorțul este un punct critic al vieții și le aduce o multitudine de sentimente negative, alții pot trece mult mai ușor peste acest eveniment, considerându-l normal.
Modul în care percepem intensitatea problemelor noastre este influențat de întreg bagajul de cunoștințe, traume și amintiri. Astfel, momentul în care putem să apelăm la consiliere psihologică nu este fix. De preferat ar fi ca, înainte de a ne lăsa copleșiți de situație anume, să conștientizăm că există o problemă căreia nu îi putem face față singuri și nici cu ajutorul celor apropiați.
Psiholog la domiciliu sau la cabinet – ce să aleg?
Nu contează. Important este să se dorească rezolvarea problemei și să se accepte faptul că este nevoie de sprijin avizat. Desigur, dacă nu se dorește deplasarea până la cabinet și înapoi sau dacă starea de spirit este atât de rea încât să nu se dorească contactul cu mediul exterior, apelarea la un psiholog la domiciliu se poate dovedi o alegere foarte bună.
Care este prețul unei ședințe de consiliere psihologică?
În București, prețul unei ședințe de consiliere psihologică este cuprins între 70 și 200 de lei, variind de la un psiholog la altul. În cazul în care se apelează la serviciile unui psiholog la domiciliu, atunci trebuie să se aștepte la o creștere a prețului, însă nu foarte mare.
Spre deosebire de psihoterapie, consilierea psihologică nu presupune un număr mare de ședințe, iar rezultatele se pot observa destul de repede – pacientul începând ușor ușor să conștientizeze situația în care se află, să discute despre ea, să o înțeleagă și să găsească, alături de psiholog, soluțiile cele mai bune pentru rezolvarea ei.