Gratie echipamentelor portabile si mobile asa cum sunt laptopurile, ne putem bucura de libertatea de a putea lucra de aproape oriunde. Fie ca vrem sa vizionam un film in tren, sa deschidem o foaie Excel in excursie la munte sau sa retusam ceva rapid in Photoshop intr-o statie de autobuz, laptopurile ne permit sa fim productivi de oriunde si oricand. Cu toate acestea, trebuie sa recunoastem ca si ele au anumite limitari, iar una din cele mai mari limitari tine de autonomia bateriei. E adevarat ca producatorii implementeaza diferite modele de laptopuri si arhitecturi, dar in general putetm vorbi despre bateriile Li-ion care au o durata de viata standard cam la toate modelele.

Pentru utilizatori este important sa stie care sunt tipurile de baterii necesare pentru a pune un laptop in functiune. Exista mai multi factori care influenteaza durata de viata a unei baterii si care pot proteja o baterie de laptop sa aiba o durata de viata mai mare. Daca o baterie de laptop nu mai functioneaza deloc, puteti cumpara una noua. La service Onlaptop daca veniti cu laptopul cu baterie defecta, aceasta poate fi inlocuita cu una originala, care se potriveste perfect. Primiti garantie pentru noua baterie si in plus aceasta este instalata deja in laptop. Cum functioneaza bateriile de laptop.

Majoritatea laptopurilor folosesc baterii cu litiu-ion sau Li-ion.

Aceste baterii utilizeaza miscarea ionilor de la un anod incarcat negativ la catodul incarcat pozitiv. Atunci cand o baterie Li-ion se descarca, ionii se deplaseaza dde la anod la catod, eliberand energica, care mai apoi este folosita de laptop. Pe de alta parte, atunci cand bateria este incarcata, energia electrica din adaptor forteaza ionii sa se intoarca in anod si dupa ce adaptorul este indepartat, incepe un nou ciclul.

Trebuie sa stiti ca in timp o baterie de laptop isi pierde din capacitate.

Utilizatorii vad acest lucru ca fiind incapacitatea laptopului de a functiona fara sa fie conectat la priza. Acest lucru se intampla din cauza ca uneori pot fi prinsi ioni in anod si nu se mai pot misca si crea energie. Devin inutili. Acest lucru se intampla de fiecare data cand bateria este utilizata, astfel incat in tip, exista mai putini ioni pentru a produce energie, asa ca acumulatorul isi pierde din capacitate.

Durata medie de viata a bateriilor standard de laptop

Producatorii au modalitati diferite de a descrie durata de viata a bateriilor laptopurilor comercializate. Cu toate acestea, nimeni nu ofera clar un interval de timp. Ceea ce majoritatea producatorilor vor spune este atunci cand bateria va incepe sa piarda aproximativ 80% din capacitatea sa. Unii folosesc termenul de “ciclu de baterii” in timp ce altii spun un numar de ani. Pentru majoritatea bateriior de laptop litiu-ion, timpul necesar pentru a pierde 80% din capacitatea bateriilor este intre 1 si 2 ani.
Pentru producatorii care folosesc termenul de cicluri, problema e un pic complicata. Un ciclu se consuma de fiecare data cand o baterie de laptop este incarcata sau descarcata. Producatorii cum sunt Apple si HP isi eticheteaza bateriile de laptop ca avand 300 de cicluri. Astfel, dupa 3000 de descarcari si incarcari, aceste baterii de laptop isi vor pierde aproximativ 80% din capacitatea initiala. Majoritatea expertilor sunt de acord totusi ca dupa patru pana la sase ani, bateriile de laptop ar trebui inlocuite.

Factori care afecteaza durata de utilizare a unei baterii in general

Ca orice tehnologie, bateriile de laptop vor inceta la un moment dat sa mai functioneze. Cu toate acestea, exista multe modalitati de a prelungi durata de viata a unei baterii. Utilizatorii isi pot extinde durata de utilizare a bateriilor, descoperind mai intai care sunt factorii care o influenteaza – utilizarea regulata, descarcarea, temperaturile extreme si conditiile de stocare.

Stiti vorba aia – ia-o sau las-o. Cam la fel se poate spune despre bateriile de laptop. Multe persoane care cumpara un laptop ajung sa-l foloseasca doar in priza, crezand in mod eronat ca astfel reduc numarul de cicluri ale bateriei. Daca nu folositi deloc bateria unui laptop, aceasta isi va pierde repede din capacitate. Cand sunt conectate la o sursa de alimentare, bateriile raman complet incarcate si asteapta sa fie utilizate in mod eficient. Aceasta asteptare poate dauna bateriei si ii poate scurta durata de iata. De asemenea, caldura suplimentata de sursa de alimentare si supraincarcarea sunt cei doi mari vinovati care pot determina o pierdere rapida a autonomiei unei baterii. Prin urmare, chiar si pentru cateva minute in fiecare zi, incercati sa deconectati laptopul si sa folositi bateria. Altfel riscati sa-si piarda din capacitate.

Exista persoane care cred ca descarcarea bateriei ii va imbunatati performanta si memoria. Insa cand vine vorba despre baterii litiu-ion de laptop, descarcarea completa poate face mai mult rau decat bine. Descarcarea bateriilor la o capacitate mai mica de 3% poate deteriora grav bateria si ii poate scurta durata de utilizare. Deci, pentru cei care folosesc bateria tot timpul nu asteptati pana cand bateria moare complet inainte de a conecta laptopul la priza.

Atentie insa: exista o exceptie de la aceasta regula. Bateriile de laptop au un senzor intern care arata cat mai are bateria pana la epuizare completa. In timp, acest senzor isi poate pierde din precizie si va trebui recalibrat. Pentru a face acest lucru trebuie sa descarcati complet o baterie (fara intrerupere) si sa o incarcati tot timpul (si fara intrerupere) o data la fiecare ciclu de viata.

Daca doriti o baterie noua pentru laptopul dumneavoastra accesati www.onlaptop.ro si veniti in service reparatii laptopuri. Doar preturi avantajoase. Doar baterii originale. Doar cu garantie!

Care este durata medie de viata a bateriei de laptop?

Comments

Etichetat pe:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Copy Protected by Tech Tips's CopyProtect Wordpress Blogs.