Alternatorul este una dintre cele mai importante componente auto, fiind responsabil cu generarea energiei electrice atunci cand motorul functioneaza. Datorita acestei piese, soferii pot folosi farurile, priza masinii, radio-ul, sistemul de sunet, geamurile electrice si toate celelalte elemente care functioneaza pe baza electricitatii. Mai exact, confortul oferit de automobil este, intr-o mare masura, responsabilitatea alternatorului.
Din pacate, o data la ceva timp alternatorul se strica. In functie de cat de grava este defectiunea se poate apela la servicii de reparatii alternatoare sau se poate achizitiona altul nou.
In mod ideal, cea mai buna varianta este inlocuirea piesei cu una noua, insa costul poate fi destul de piperat. Pe aproape orice masina, un alternator nou costa peste 400 de lei si poate depasi cu usurinta 1000 de lei. In ceea ce priveste reparatia piesei, aceasta costa aproximativ 100 de lei, asadar, economia poate sa fie substantiala.
Cat de sigura este repararea alternatorului si cat de durabila este?
Conform celor de la reparatii-alternatoare.com, cei care apeleaza la reparatii alternatoare sunt constienti ca o astfel de solutie nu este una pe termen foarte lung, sau cel putin nu este comparabila cu inlocuirea alternatorului. Cu toate astea, este o afacere foarte buna.
De cele mai multe ori, repararea inseamna inlocuirea fuliei, rulmentilor sau releului de incarcare, iar daca restul pieselor sunt intregi, atunci masina poate functiona in continuare destul de mult, fara niciun fel de probleme.
Pentru asta insa, este bine sa se cunoasca din timp simptomele unul alternator stricat, in asa fel incat sa se ia atitudine din timp si sa se gaseasca un mecanic bun, care poate face aceste reparatii.
Care sunt simptomele alternatorului stricat?
De regula, acesta ajunge sa fie mult prea zgomotos, iar acest lucru este cauzat de fulie si de rulmentii care nu mai functioneaza normal. Daca zgomotul pe care il genereaza este ascutit, atunci este timpul sa fie reparat.
De asemenea, un semn ca exista probleme poate fi dat de luminile din ce in ce mai slabe sau de pornirea greoaie. Daca alternatorul se strica de tot, masina nu va mai putea porni si nu va avea curent pentru absolut nicio piesa electrica.
Orice semn al unui alternator defect ar trebui sa ridice un semn de intrebare si sa il faca pe sofer sa testeze piesa.
Cum poate fi testat alternatorul?
Cea mai simpla metoda este prin prezentarea masinii la un atelier auto. Majoritatea atelierelor au aparatura care poate sa verifice daca voltajul de iesire este bun si daca incarcarea automobilului functioneaza asa cum trebuie.
Verificarea se poate face si acasa, insa, atata vreme cat este la indemana un aparat de masura. Atunci cand motorul este pornit, alternatorul ar trebui sa genereze un voltaj 13.8- 14 volti. O valoare mult prea mica indica un semn: este nevoie de un service sau de un magazin de piese auto care vinde alternatoare.
Pentru reparatii alternatoare: SC Total Auto Electric SRL cu punct de lucru pe Bulevardul Energeticienilor 86 Sector 3 Bucuresti. Ei pot fi gasiti si pe Facebook.