Iluminatul unei locuințe nu este atât de simplu. Având rolul de a asigura vizibilitatea în camere și de a crea o atmosferă plăcută, acesta trebuie să primească multă atenție din partea celui care renovează o locuință.

Casa modernă are nevoie de lucruri care să-i evidențieze frumusețea arhitecturală. În acest sens, piesele de mobilier, decorațiunile și corpurile de iluminat trebuie să fie alese cu cea mai mare grijă.

Corpurile de iluminat moderne – un mod simplu de a înfrumuseța o locuință

Pe piață există numeroase tipuri de corpuri de iluminat, de la lămpi metalice care se potrivesc perfect într-un living cu design industrial, la aplice, plafoniere, veioze și lampadare.

Înainte de a alege corpurile de iluminat moderne, este necesar să se știe că, într-o casă, se pot întâlni trei tipuri de iluminat:

  • Iluminatul general – este cel utilizat pentru crearea unei atmosfere cât mai naturale și mai uniforme. Acesta asigură lumina optimă pentru circulația în interiorul camerei, însă nu este ideal atunci când se dorește manipularea lucrurilor la o distanță foarte mică.
  • Iluminatul ambiental – alternează cu cel general, arătându-și utilitatea în activități specifice, cum ar fi cititul, scrisul sau gătitul. De asemenea, acesta este eficient și în cazul în care se dorește reducerea consumului de energie electrică, fiind cu precădere folosit în birouri sau camere de studiu.
  • Iluminatul accent – are scopul de a atrage atenția asupra unei zone anume, adăugând stil și dramatism unei încăperi. Întâlnit și sub numele de iluminat local, el distrage atenția de la zonele mai puțin interesante, accentuând doar elementele frumoase (piese de artă, mobilier, detalii arhitecturale).

În alegerea corpurilor de iluminat moderne trebuie să se țină cont de faptul că materialul din care acestea sunt fabricate și stilul lor trebuie să se găsească în armonie cu restul elementelor din locuință. Altfel, există posibilitatea creării unui dezechilibru de ordin estetic, ce va influența semnificativ starea de spirit a celor din interior.

Câteva sfaturi privind alegerea corpurilor de iluminat

În alegerea corpurilor de iluminat, principalul factor de luat în considerare este bugetul. Prețul unui corp de iluminat poate varia de la câteva zeci de lei, la câteva mii, fapt ce poate induce în eroare cumpărătorii.

Înainte de a opta pentru un corp de iluminat, ar trebui să se analizeze calitatea acestuia – produsul trebuie să fie rezistent, sigur, funcțional, cu aspect plăcut și să garanteze o durată mare de viață. Astfel, trebuie ca alegerea să țină cont de:

  • Materiale – este recomandat să se opteze pentru materiale de înaltă calitate, care nu doar că vor asigura durabilitate produsului, ci vor oferi și un aspect rafinat încăperii;
  • Funcționalitate – este important să se țină cont și de becurile folosite deoarece lumina acestora (culoare, intensitatea) trebuie să răspundă cerințelor specifice ale fiecărei persoane din casă;
  • Design – în acest sens, trebuie să se analizeze bine designul camerei în care este nevoie de corpuri de iluminat și să se decidă ce tipuri de iluminat sunt necesare.

În concluzie, dacă se ține cont de stilul camerei în care urmează a fi amplasate corpurile de iluminat și de activitățile care vor fi desfășurate în aceasta, iluminarea locuinței se va transforma într-o experiență frumoasă.

Cum să alegi corpuri de iluminat moderne pentru casa ta

Comments

Etichetat pe:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Copy Protected by Tech Tips's CopyProtect Wordpress Blogs.