Daca te opresti in vreo zi la Barsana, nu-ti lua coasa cu tine. Curtea e curata, imbracata in flori si in pricesne. 

Ia-ti insa rabdarea. Acea rabdare de a sta ziua intreaga intr-un colt proaspat de Maramures, in spiritualitate, natura, in liniste, fara sa iti lasi mintea sa nascoceasca ganduri.

Linistea si rabdarea se cam intrepatrund. Ca sa ai rabdarea de a ramane intr-un loc, de a simti, de a te simti, cunoaste, cutreiera, rasuci, accesezi intai un a fi.

Linistea nu e pentru toata lumea. Nu te poti hazarda sa te arunci in abisul personal, cata vreme acesta urla, doare, cata vreme bucati de vechi zdrobesc noul, nerezolvate, nedigerate si neiertate fiind.

Linistea Barsanei este cea pe care o dorim declarativ, mai greu cu adancurile.

Linistea Barsanei e pace si impacare, de parca pasii vin din alta lume, cu alta lume.

Cadrul natural, Valea Izei, cu dumbravi largi, asemeni unor altare, duhul locurilor, imbinarea nevazutului in vazut, e pe o gura de rai.

Urci aleea pietruita pornind din parcare, treci pe sub turnul clopotnita si intri in incinta manastirii de maici.

Exista Muzeul de icoane si carte veche Gavril de Barsana, casa Artistului, biserica si chiliile, staretia, praznicarul cu trapeza. Gavril Stefanca a fost episcop ortodox al Maramuresului intre 1735-1740.

Mirosi lemnul, il mangai si iti inalti duhul urmarind linia turnurilor ce strajuiesc cladirile. Constructiile din Maramures sunt opere arhitectonice, construite din rasinoase, gorun si stejar.

In biserica erau luate deciziile comunitatilor, sunt celebrate traditiile crestine.

La inceput de secol XIX, in regiunea istorica a Maramuresului erau cca 120 astfel de constructii. Marea lor majoritate au disparut sub administratie austriaca.

Alaturi de lemn, a fost utilizata in constructie, piatra.

Proportiile bisericilor sunt impresionante, aproape ca nu ai nevoie de harta pentru orientare. Urmaresti turlele proiectate pe cer. 

Actualul loc pe care este ridicata manastirea Barsana a fost ales in 1805 de catre sateni, pentru curatarea si alchimizarea pamantului si a sufletelor.

Pe dealul respectiv exista odata un cimitir de ciumati, ingropati fara slujbe.

Pictura interioara de la Barsana respecta rigorile artei baroce.

Inainte sa ajungi la Barsana, ia-ti rabdarea cu tine. Vremea este schimbatoare uneori dupa toanele noastre, ale oamenilor. 

Rabdarea de a ramane in liniste, tu cu tine, indiferent cate fulgere ori tunete sunt in jur, este inaltatoare.

Rabdarea….

 

 

 

 

Daca te opresti la Barsana in Maramures

Comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Copy Protected by Tech Tips's CopyProtect Wordpress Blogs.