Prima carte pe care ai citit-o, prima senzatie pe care ai avut-o rasfoindu-i paginile si contopindu-te cu personajele, traind odata cu ele in lumea literelor… iti mai amintesti?

***

Mama mea mi-a cumparat carti cand inca nu incepusem clasa I.
Pe toate scria cate o dedicatie pentru iyli…. alaturi de data cumpararii….

Tot timpul am avut o biblioteca foarte mare, bunica imi spunea povesti si imediat ce am inceput sa adun literele in silabe, iar silabele mai apoi in cuvinte, am inceput sa caut singura printre rafturile incarcate din sufragerie ceva pe placul meu.

In prima carte pe care am citit-o era vorba de aventura unor copii pe munte, cu ruxac si catel, cu merinde si nopti petrecute la cort, cu bocanci, ursi si povesti spuse la focul din noapte ai carui taciuni ramaneau aprinsi pana dimineata in zori.

Probabil ca mi-a deschis cumva curiozitatea catre munte si toate minunile acestuia, mai ales ca la scurt timp dupa ce am citit-o, am plecat cu mama in Bucegi pentru doua saptamani, timp in care i-am colindat in lung si in lat.

Aveam 7 ani.

Probabil ca toate adunate, m-au facut peste ani sa public cele doua carti cu povesti pentru copii.

Copertile primei carti citite erau aspre, iar pe coperta avea un baietel care se odihnea la umbra unui brad, tinand ruxacul alaturi.

Titlul nu mi-l amintesc.

O citeam stand rezemata pe cele o mie de perne din patul bunicii, bucurandu-ma de lumina care intra in dupa-amiaza, dupa scoala, pe ferestrele mari.

Fiecare carte ascunde o taina si consider ca putem sa impartasim concluzii despre cele citite, trecandu-le prin sita personala, insa niciodata nu avem dreptul de a judeca continutul unei carti, viziunea scriitorului sau concluziile altor cititori asupra acesteia.
Fiecare intelege ce vrea si ce poate pe baza experientei personale si a culturii pe care o are.
Arta iti da libertate spiritului.

Ce a insemnat prima carte pentru tine? Tainele caror ferestre ti le-a deschis?

Imi permit sa dau startul la o prima leapsa “marca” iYli.ro , desi consider ca expresia provocare la amintiri frumoase este cea potrivita.
Asadar, Andrei Rosca, Cabral, Miruna, Chinezu, Diana Stoleru, de-abia astept sa va citesc. 🙂

fereastra

Sursa foto.

Ferestre catre lume si prima carte citita

Comments

Etichetat pe:                

3 comentarii la „Ferestre catre lume si prima carte citita

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Copy Protected by Tech Tips's CopyProtect Wordpress Blogs.