Sa presupunem ca vrei sa achizitionezi o casa.

E mai 2010, iar piata imobiliara din Romania este in scadere.
Multi proprietari sunt fortati sa vanda din cauza creditelor pe care le au la banci.
Altii au o casa in constructie undeva langa un oras mare, iar banii sa o termine lipsesc. Mai este si categoria celor care cred ca in scurt timp proprietatea nu mai valoreaza nici macar jumatate din pretul de achizitie si atunci, intr-un atac de panica o vand.

Pentru acestia din urma exista intotdeauna solutia inchirierii; intr-adevar ai ceva grija, dar venitul este sigur si fara probleme daca inscrii inclusiv contractul la circa financiara. Stiu, taxe, insa va lamuresc alta data si pe aceasta tema.

Revenind la subiectul acestui articol: avand credite si salarii micsorate cu 25% sunt o parte din cei aflati in ipostaza de cumparatori, altii pur si simplu nu mai vor sa stea in chirie si prefera sa se mute in propriul cuib. Incercarea moarte nu are. Fiecare sta la panda sa prinda cea mai buna oferta.

Desi puterea de cumparare a scazut, fie si prin cresterea preturilor la alimente, gaze sau benzina, o parte dintre agentiile imobiliare incearca sa tina pretul proprietatilor pe care le promoveaza inca sus.

De la inceputul lui 2010 au scazut cu cca 10 000 -15 000 preturile apartamentelor din cartierele bucurestene: Berceni si Pantelimon. In august, Drumul Taberei li s-a alaturat.
In restul cartierelor scaderea nu a fost atat de brusca. Cei care au constientizat panta descendenta in vanzarile imobiliare au reusit sa “scape” de proprietati si astfel sa scape de datorii sau pur si simplu de grija lor.

Sunt si proprietari care considera ca “imbunatatire” la un apartament inseamna termopane sau vreo usa ratacita din stejar veritabil. Gresit. Am gasit anunturi in iunie in care un «X» apartament era scos la vanzare cu 57 000 E . In octombrie acelasi «X» apartament troneaza in anunturi cu 43 000 E, doar pentru ca proprietarului nu i-au facut cu ochiul cei 54 000 oferiti cu cateva luni in urma.
Ii urez succes, insa nu vad un drum prea roz in ceea ce il priveste. Am observat totodata ca din numarul cumparatorilor foarte putini au cash, majoritatea facand tot felul de credite care ii impovareaza pentru urmatorii ZY ani.

Din punctul meu de vedere si in urma experientei pe care am capatat-o in ultimele luni, in iarna lui 2010 preturile vor continua sa scada, asa ca este un moment bun achizitionarii. Succes!

Piata imobiliara si puterea de cumparare

Comments

2 comentarii la „Piata imobiliara si puterea de cumparare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Copy Protected by Tech Tips's CopyProtect Wordpress Blogs.