Buuuuunnn?! Cu siguranta daca vreau sa ma imbogatesc trebuie sa incep sa tai bilete pentru o ora de stat la mine in casa.
La intrare ai sa semnezi un angajament: poti sa faci orice, simte-te te rog ca si acasa, numai sa strangi dupa tine?!
Ti-e foame? Bun! Fa-ti de mancare, numai lasa la fel de curat dupa!
Ai murdarit buda? Bun, o speli!
Vrei sa te sinucizi aici? Nicio problema. Daca are cine sa stranga dupa tine nu ma deranjeaza. Fantomele sunt prietene cu mine si in plus prezenta uneia ar creste pretul biletului.
Si acum sa iti explic.
Mintea mea functioneaza numai daca in jur este ordine perfecta, la liniuta. Ei bine, ca sa am aceasta ordine perfecta pierd timpul sa refac fix ceea ce am stricat eu insami.
Si iti dau un singur exemplu.
Dimineata: cana de cafea, cana pentru ceai, pahar cu apa.
Din start trei obiecte folosite pe care automat trebuie sa le spal. Daca mai pregatesc si micul dejun se adauga o farfurie, poate tocatorul daca este vorba de salata, furculita, cutit.
Si pe ele trebuie sa le spal dupa folosire.
Alaturi de cani stau cuminti la scurs. Bun. Intre timp spal chiuveta, sterg masa, spal masa. Sterg vasele si le pun la locul lor, sterg uscatorul de vase. Sigur a cazut ceva sub masa, asa ca dau cu matura sau aspiratorul urgent dupa gravitatea faptei.
Povestea se repeta la pranz sau ori de cate ori imi este foame sau sete.
Cel mai grav este cand pica pe folia pusa pe aragaz ceva si atunci da-i si schimb-o, da-i si spala aragazul. Iar daca mai repet o data aventura cu cuptorul ajung deja in sapa de lemn sau cu parul alb.
Am incercat diverse variante ca sa micsorez numarul canilor, al farfuriilor pe care trebuie sa le spal, numarul firimiturilor pe care trebuie sa le strang. Insa chiar daca mananc doar frunze de salata sau pregatesc cine stie ce supa mai complicata numarul lor ramane constant.
M-am impacat cu ideea.
Continuam.
Intri in casa. Daca ai covoras la usa pe care te descalti tot trebuie sa il speli sau scuturi din cand in cand. Iar daca intri direct pe gresie e si mai panica. O maturi, o speli, o, o , o si …. mai ai si traficul blocat pe hol pana cand se usuca altfel cari apa cu detergent pe parchetul din restul casei, faci urme. Bineinteles sa speli parchetul.
In baie povestea e si mai complicata. Incepe cu oglinda in care incerc sa deslusesc unde sunt in fiecare dimineata adormita, pana la vreun colt al camerei, colt care daca nu e perfect curat sufar crunt.
In fiecare zi fac tot felul de teste astfel incat sa imi usurez munca, iar casa sa ramana mereu curata si ordonata.
Nu merge domnule, nu merge?! Mi se face foame, afara ninge sau ploua si am murdarit iar covorasul, am varsat niste apa pe langa chiuveta…
Care e secretul curateniei perfecte?
Perfect neatness is a combination of what you learned in childhood ( as a frame of reference) and the dicipline you need to continue.
I like it when i come home or wake up and everything is clean and tidy.
So perfect neatness isn’t a secret but a way of life, feeling responsible.
Pingback:Tweets that mention iYli | Care e secretul curateniei perfecte? -- Topsy.com
Pingback:iYli | Casa ta e caminul tau sau hotelul tau?
io zic ca trebuie sa umbli putin la capsorul tau cel frumos si destept si sa-ti explici ca aceasta nu este o corvoada, ci este placerea vietii tale, pentru ca altfel te-ar durea in pixul cu care scrii atat de bine, daca este o frimitura in plus sau in minus 🙂 si sunt de acord cu Marco ca este un mod de viata 😉
…secretul curateniei perfecte este sa mananci la restaurant in fiecare zi. De preferabil, de fiecare data cu altul. Iar la baie sa pui plastice de unica folosinta peste tot, precum in filmele cu criminali. Pe care sa le scoti dupa ce ai folosito tu si invitatii tai veniti pe nepregatite….