Cand romanii cucereau noi teritorii impuneau populatiei invinse limba vorbita de ei si religia.

O societate care isi pierde identitatea devine de fapt o alta societate.

In al doilea razboi mondial, cand Germania a atacat Polonia treaba a stat la alt nivel.
A fost distrus sistemul de invatamant de altfel foarte bine pus la punct in acea perioada. Polonia avea foarte multi tineri si implicit forta de munca.
Ori forta de munca venea la fix intr-o Europa nebuna,in plina dezvoltare economica.

In 2011 intra in vigoare noua legea a invatamantului in Romania.
Invatamantul obligatoriu este de 9 clase; 9 clase care se fac practic in sediul scolii generale.

Informatia prelungirii invatamantului obligatoriu de stat de la 8 la respectiv 9 ani a fost vehiculata inca din 2006.
Explicatia unei astfel de decizii consta in faptul ca: „i se permite copilului sa termine invatamantul obligatoriu pana la varsta de 16 ani in sanul comunitatii din care face parte”, a declarat Daniel Funeriu.
Totodata ministerul incearca sa reduca rata nescolaritatii din mediul rural pentru ca „la o varsta mai inaintata, presiunea din partea familiei de a ramane acasa si a nu-si continua studiile este mult mai mica”.

Revenind la realitatea societatii in sine am si eu o intrebare de bun simt: pentru ce mai vrea familia sa ramana copilul acasa, sa abandoneze studiile?
Sa faca ce?

Sigur mai sunt putine familii fie si in satele ratacite de munte sau din Baragan care traiesc doar din cultivarea pamantului cu plug de lemn si cal, sigur mai sunt putine familii care isi trimit copiii cu tarla de vaci sau de oi precum facea Moromete cu Niculae.
In rest pentru ce ar vrea sa isi tina familiile copiii acasa?
Sa faca foamea impreuna?

Din cele mai ascunse localitati oamenii pleaca la munca in orasele mai bine dezvoltate din punct de vedere economic din Romania, oamenii pleaca la munca in Italia sau Spania si isi sustin financiar familiile ramase in Romania.

Copiii care abandoneaza scoala nu o fac pentru ca ii tin parintii acasa, iar cazurile de acest tip sunt izolate.
Elevii care abandoneaza scoala o fac din tot soiul de alte motive: ca nu au chef de invatat si se apuca de munca pe la vreun magazin, ca au parinti cu bani care nu ii pot controla, in cazul fetelor ca li se urca hormonii la cap si fug cu vreun flacau mai chipes in ochii lor.

In concluzie, motivele pentru care un copil abandoneaza scoala s-au schimbat in conformitate cu schimbarile de mentalitate a intregii societati.

O singura chestiune mai vreau sa aduc in discutie: odata cu cresterea cu un an a invatamantului obligatoriu unele scoli nu vor avea spatiul necesar sa sustina inca o clasa. Asadar apare necesitatea investirii in construirea unor noi sali de clasa sau elevii invata in schimburi pana la 8- 9 seara.
Vor fi gata salile pana in anul scolar 2011- 2012?

Evaluarea se face pe baza portofoliilor. Am sa revin si asupra acestui subiect si a ceea ce inseamna portofolii pentru elevi, cadre didactice si bugetul scolilor.

Citeste cu grija cele scrise mai sus inca o data si trage singur concluziile.
Ei, care sunt acelea?

P.S. Despre societate si valori morale moarte citesti la visurat in: Una pentru imbecili .
Revolutie in invatamant

Legea invatamantului rupta de realitatea societatii

Comments

3 comentarii la „Legea invatamantului rupta de realitatea societatii

  • 05/01/2011 la 10:14 AM
    Legătură permanentă

    Japonezii si-au reconstruit tara dupa razboi pompand bani grei in educatie. Efectele sau vazut peste zeci de ani, acum uite unde sunt (chit ca si ei au fost puternic loviti de criza)

    Noi ne batem joc de educatie de vreo 30-40 de ani. Efectele se vad acum (pe strada, la tv, online) si an de an se vad mai clar…
    Mai mult, primele victime ale educatiei proaste de pe vremea comunismului au ajuns sa faca legi.
    Uite rezultatul.

    Singura sansa ar fi ca, prin absurd, sa ne vindecam cumva si sa punem bazele unei tari civilizate peste 20-30 de ani. Dar… cam greu

    Răspunde
  • Pingback:Tweets that mention iYli | Legea invatamantului rupta de realitatea societatii -- Topsy.com

  • 08/01/2011 la 2:52 PM
    Legătură permanentă

    Se cheama comentatori datorita faptului ca au ceva de spus in privinta ideilor dintr-un articol nu ca te fac idiot ca ai uitat o virgula sau ca ai incurcat o litera. Se intampla oricui. Eu astept pe toti cei care se iau de astfel de lucruri sa scrie la randul lor articole, sa isi sutina ideile cu argumente si apoi sunt dispusa unei conversatii potrivite.

    Răspunde

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Copy Protected by Tech Tips's CopyProtect Wordpress Blogs.