Cand povestesc prietenilor mei straini ca in Romania sunt familii care merg la cumparaturi o singura data pe luna sa se aprovizioneze, sunt oarecum uimiti.
Cum asa? Si cum se descurca? Mai sunt alimentele proaspete?
Personal ma simt si prost cand raspund la astfel de intrebari, mai ales ca de fiecare data finalul discutiei este acelasi: de necrezut, imi spun amicii mei.
Sunt convinsa insa ca nu cred spusele mele.
In Romania mancarea este foarte scumpa comparativ cu restul tarilor europene (scurt exemplu): Anglia, Irlanda de Nord, Olanda, Portugalia, Belgia.
Tot in Romania exista “traditia” prepararii unei mari oale de ciorba care sa ajunga saptamana intreaga, alaturi de o alta cratita cu felul 2. Aici te las pe tine sa iti pui in functiune imaginatia, in functie de ce preferinte culinare ai.
Implicarea in campania “Stai sanatos pe net” m-a ajutat sa imi dau seama cu adevarat ce vreau de la mine si de la viata mea si asa cum am mai scris: visele mele nu pot prinde aripi daca imi lipseste sanatatea.
Dar nu despre ele vreau sa vorbesc acum, ci despre stricta legatura intre ceea ce mananci si banii de care dispui.
Sunt convinsa ca fiecarui individ i-ar placea sa cumpere strict alimentele pe care le mananca in ziua X, in functie de pofta.
Insa rational gandind si dupa un minim calcul in privinta banilor, inteleg de ce dintr-un piept de pui pe care dai in medie intre 15- 20 lei inventezi si ciorba umpluta cu multe legume care sa iti ajunga cateva zile, dar si un pilaf. Daca ai manca strict pieptul de pui alaturi de salata ti-ar ajunge maxim la doua mese in cazul in care nu ai un apetit foarte mare.
Bugetul da tonul meniului dintr-o familie cu un venit modest, o familie care are si doi copii de exemplu.
Iar cand spun modest ma refer la un venit mediu, pentru ca asa cum scriam intr-un alt articol ai sanse de imbogatire brusca in Romania doar daca faci ceva matrapazlacuri.
Oala aia de ciorba nu e prea sanatoasa asa tinuta la nesfarsit si niciun nutritionist nu recomanda sa mananci acelasi tip de aliment zile in sir, insa cand stai sa scazi dintr-un salariu facturile curente si vezi maruntisul ramas pentru alimente, incepi sa inventezi.
Nu mai iei in calcul valoarea nutritiva a alimentelor, ci forta lor de a umple stomacul, de a potoli foamea copiilor care cer de mancare. De aceea in Romania se mananca si atat de multa paine: “sa umple burta”.
Un organism sanatos are nevoie de o alimentatie bazata pe toate grupele de alimente, de la lactate si cereale, la carne, fructe sau legume.
O alimentatie deficitara, ieftina in prezent gaureste la propriu organismul si sistemul sau imunitar, iar in timp apar boli.
Banii pe care i-ai fi investit in alimente sanatoase, alimente diversificate, altele in fiecare zi ajungi sa ii dai la doctor.
Si unde e castigul?
Am citit la Zoso articolul “De câti bani avem nevoie pentru a trăi civilizat?“.
Chiar daca sunt un om echilibrat, cele scrise au reprezentat o adevarata sageata a realitatii care s-a infipt in mintea mea. Pana la urma ce e mai important in viata? Sa faci ce iti place, sanatos si voios fiind cu viata pe care o ai sau sa iti admiri in fiecare seara pardoseala de bambus din casa cat timp iti ascunzi frustrarile si nefericirea singuratatii?
Modul in care traiesti e cartea ta de vizita psihica, asa cum alimentatia e cartea de vizita fizica, cartea de vizita a sanatatii. Una fara alta nu exista.
Sanatatea se cladeste, respectiv se mentine in fiecare zi, in primul rand prin ceea ce pui pe masa. Suntem ceea ce mancam.
Asa ca sfatul meu este, orice job ai avea, sa incerci sa-ti faci o lista cu prioritatile in cheltuieli si sa aloci o suma mai mare pentru achizitionarea alimentelor. Daca ai posibilitatea sa iti cultivi singur legume, fructe sau sa iti cresti animale e cu atat mai bine, deoarece esti sigur ca ceea ce mananci este sanatos si nu doar gustos.
Intrebarea mea de astazi e una simpla: cat la suta din venitul tau merge pe mancare?
Acest articol face parte din campania “Stai Sanatos pe Net”, organizata de pacientbun.ro si doctorbun.ro, alaturi de partenerii: Superfit, RockFitness Club, Gerlinea.
imi place foarte mult cum gandesti, si ma bucur ca am ocazia sa citesc ceea ce scrii. din pacate, nu stiu cati din cei ce citesc articolele tale reusesc sa aloce mai multi bani alimentatiei sanatoase decat au facut-o pana acum. personal, cheltui 30% din venit pe legume, fructe si lactate. in putinul timp liber gatesc ba un borsulet rapid , ba o mancarica, si nu s-a intamplat sa pun pe masa aceeasi mancare de trei ori. Mult succes in continuare.
Pingback:Tweets that mention iYli | Realitatea sociala vs bani putini, sanatate ieftina -- Topsy.com
It’s an interesting question, of course i can only speak about the situation in Holland.
The everage Dutch person spend around €.7,50 per day on food.
In relation to an everage salary of €. 1.600,00 per month we spend 14% at food.
Pingback:iYli | Stai sanatos pe net, am fost grasa dar ma tratez