Sunt nutritionisti care nu recomanda sosurile, cica ar dauna sanatatii!
Ce savoare ar mai avea o mancare care necesita sos, sa fie facuta fara „liant” intre bucate?
Cum ar arata piftelutele marinate fara sos?
Nu ar arata ca un teren de golf, fara stegulete si fara gaura 18?
Plachia de peste? Ar fi trista si fara farmec in savoare.
Romanii in marea lor majoritate pun un accent deosebit pe felul in
care sunt servite felurile de mancare, mai ales cele cu sos. Cum sunt ele garnisite, sa iti starneasca papilele gustative si sa te faca sclavul aromelor, fie ca vorbim de sosul de rosii usor picant al piftelutelor marinate sau sosul din pastele italiene.
Sosurile au un rol decisiv in a acorda laude bucatarului sau bucataresei care a avut onorabila misiune de a gati.
Sosurile au menirea de a da un plus de savoare mancarii traditionale sau in restaurante de lux care abordeaza o paleta mai larga de retete.
Ciulamaua de pui cu sos alb si usturoi, cu frunze de patrunjel
adaugate din plin peste pulpele de pui bine rumenite stand relaxate pe
platou ca intr-un SPA pentru a fi unse de maini dibace… mmm am deja apa in gura.
Plachia de crap in sos asemenea unei corabii a conchistadorilor ajunsa intr-un port final…spaghetele cu sos de rosii pot fi asemuite cu un labirint cu mii si mii de spirale care au o singura scapare.
Totusi dupa parerea mea, sosul alb incepe sa prinda din ce in ce mai mult in preferintele celor care stiu sa aprecieze o mancare si sa o manance, ca si mancatul pana la urma este o arta!
Care este sosul tau preferat? 🙂
Ala de la chiftelutele marinate, cel de la mancarea de vinete si cel de smantana cu usturoi, turnat peste cartofii prajiti. Am incercat si cateva mancaruri su sos de soia, ingrozitor. Azi am mancat apa cu lamaie si struguri, sper sa ma tina.
Da, din pacate nu oricine suporta mancarea cu sos sau orice sos. Trebuie avuta grija ca ele,matele sunt sensibile la nou si maiales la ceva ce nu le cade bine 🙂
Ahhh, era sa uit, si sosul de la friptura cu…sos.
Yes, a good culinary sous will give a dish extra flavor and color
But i don’t like when the sous will be served all over the dish.
I like to taste everything seperately and to choose by myself what combinations to make.
That`s verry good. I`ve made by myself many times souses wich doesent respect any receipes . This is the real cooking pleasure,to make something new without follow something special. I love the hot pepper souce with a lots of tomatoes,green leaves…yummy
iute sa fie… cu rosii si usturoi… cu mama ma-sii dar sa dea gust si iuteala mancarii! 🙂
Asa este si daca dupa un sos iute de ti se bulbuca ochii ai si un vin de calitate,apoi cu siguranta ii vei simti aroma,papilele gustative fiind deja la mare ananghie :))
🙂
Sincer, eu nu suport sosurile (si nici condimentele sau sarea sau orice altceva despre care se mai spune ca da gust… da, dau gust, un gust extrem de neplacut!). Daca pune cineva sos peste pestele sau puiul meu l-a stricat definitiv, eu nu ma mai ating de el. Pentru papilele mele gustative, sosurile nu dau savoare, doar strica gustul.