In Pastorala de Craciun din 2011, Patriarhul Daniel multumeste autoritatilor pentru sprijinul acordat pentru construirea Catedralei Mantuirii Neamului.

Sfantul Sinod al Bor a aprobat procedura colectei nationale pentru aceasta in toate institutiile de cult de pe teritoriul Romaniei si din strainatate.

Proiectul este estimat la 600 milioane de euro si ar trebui sa se incheie peste trei ani.

Am tot mers pe jos in ultima vremea si mai mult decat oricand mi-au atras atentia, mi-au atras privirile oameni cu chipuri triste, batrani amarati care de-abia isi tarau picioarele sprijinindu-se de un ciomag, ca altfel nu am cum sa botez lemnul noduros care ii ajutau sa se deplaseze.

Sunt multi oameni saraci in Romania, multi care cersesc manati de foame si de problemele de sanatate, altii care isi sting durerile si lipsurile in singuratate de rusinea lor.

Daca o iei pe jos de la Piata Rosetti din centru si pana in Piata Kogalniceanu intalnesti cel putin trei batrane care isi duc viata pe strada, vara sau iarna dorm impreuna cu o haita de catei pe vreo plapuma jegoasa si isi strang sacosele in jurul lor de fiecare data cand trece cineva, de frica furtului.

Nu le cunosc povestea si oricum nu o consider importanta oricare ar fi fost circumstantele care le-au adus in strada; stiu doar faptul ca intr-o tara civilizata si nu neaparat civilizata, cat intr-o tara in care autoritatile au grija de oameni nu este permis un astfel de trai.

Ar trebui sa existe asemeni caselor de copiii, un loc in care sa fie stransi toti oamenii astia amarati.

Platim foarte multe fonduri la stat, insa atunci cand este vorba de -fereasca Dumnezeu- internarea intr-un spital sau de o simpla vizita la medicul de familie, trebuie sa scoatem din buzunar alti bani, cadouri.

In Romania femeile stau inca in sanul familiei, ca deh este institutia de baza a societatii, celula nr 1, isi iau omorul de la sotii lor si este foarte greu sa scape de o astfel de situatie.

Sunt asociatii particulare care le a sigura o scurta perioada un altfel de trai, ajutandu-le sa se reabiliteze, insa in Romania lipseste informarea si dese ori sunt lucruri care pot fi aflate doar prin intermediul internetului.

Ori nu toata lumea are acces la internet.

La medicul de familie sunt date pliante cu informatii in privinta medicamentelor, la primarii nu exista nicio astfel de sursa.

Nu fug de Dumnezeu si nici nu il reneg, din contra. Mai cred insa si in zicala Dumnezeu iti da, dar nu iti baga in traista.

Intr-o tara in care lipsesc elemente importante unui trai decent nu vad necesitatea construirii unei biserici imense.

In Biblie e amintit faptul ca Dumnezeu si credinta in sine nu inseamna aur si laudarosenie, ci simplitate.

Rugaciunea inseamna intimitate, intr-un fel te simti cand te afli intr-un schit izolat in munte si in altul la o manastire sau biserica la care sunt prezenti si alti oameni, multi oameni.

Care mergeti pe la slujbe in special duminica, ati observat probabil ca majoritatea celor prezenti, desi au venit manati de speranta si dorinta de bine, ajung sa discute orice alta chestiune, nicidecum pe tema unei rugaciuni.

600 milioane de euro investiti intr-o cladire, in conditiile in care sunt batrani care nu au bani de medicamente sau oameni fara casa, iar copiii aflati in grija statutului viseaza la un fruct zilnic, imi pare o suma enorma, aruncata pur si simplu din dorinta de grandomanie.

Si revin iar la Biblie, deoarece credinta nu sta in cat de mare iti e catedrala.

Saaaaauuuu… ?

Sursa foto.

Catedrala saraciei neamului

Comments

Etichetat pe:                            

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Copy Protected by Tech Tips's CopyProtect Wordpress Blogs.