Incepand din acest an, BNR a restrictionat accederea la creditele bancare.
Fie ca este vorba de nevoi personale sau de credit cu ipoteca, imprumuturile se vor acorda mai greu decat in anul precedent.
BNR a publicat in Monitorul Oficial Partea I nr.767 din 31 Oct. 2011 Regulamentul nr.24/2011, cu privire la creditarea persoanelor fizice.
Daca pana la aparitia acestui regulament se puteau lua credite fara sau aproape fara nicio garantie, incepand din 2012 persoana care doreste sa faca un imprumut bancar in lei sau in valuta, trebuie sa dispuna de garantii reale sau personale.
Garantiile personale la momentul acordarii creditului pot ajunge la un nivel de minimum 133% din valoarea imprumutului.
Nivelul maxim de indatorare al solicitantului nu poate depasi 10% din venitul total al solicitantului de credite.
In conformitate cu noile reglementari ale Bancii Centrale, la un credit cu destinatia unor investitii imobiliare (renovari, modernizari sau construiri de case) cuantumul imprumutului nu poate depasi 85% din valoarea garantiei ipotecare.
In cazul unui imprumut in valuta pentru persoanele fizice, valoarea creditului este plafonata la 80% din valoarea ipotecii (garantiei ipotecare).
Asta doar in situatia in care, imprumutatul obtine venituri denominate sau indexate la valoarea creditului.
Prezentul regulament al BNR nu se refera si la creditele pentru investitii imobiliare in care statul este garant integral sau partial.
O veste buna insa este si aceea ca, in ce priveste acordarea de credite avand scopuri medicale sau deces,
BNR poate face exceptie de la prezentul regulament.
Tot in acest regulament al BNR este precizat si faptul ca bancile pot decide modul in care se vor acorda creditele, modul de rambursare, precum si conditiile de garantare sau limita maxima a imprumutului in functie de valoarea garantiei persoanei solicitante.
Cel mai bun lucru ar fi sa ne putem descurca fara “sprijinul” bancilor, care au pe langa restrictiile draconice si dobanzi care ne indatoreaza din greu si ne fac “salahori” de lux.
Daca in anii trecuti se putea solicita un credit doar cu buletinul, de acuma,s-a cam terminat cu “traiul bun”!
Solicitantul trebuie sa garanteze supra imprumutului cu bunuri personale care sa acopere in oarecare masura valoarea imprumutului, fie ca acesta este in lei sau valuta.
BNR a cam zis “gata cu mana larga” din partea bancilor care acordau prea lesne bani oricui si gata cu cheltuiala fara rost din partea romanilor, care mai apoi nu mai puteau plati ratele!
Anyway, in tot raul este si un pic de bine. Binele este pentru noi, pentru ca imprumutul a devenit tabu si nu ne mai arde sa intram in sarabanda ratelor cu banca ! 🙂
care v’a sa zica numai morti mai putem face imprumuturi :). sigur ca ar fi foaaarte bine sa nu mai avem nevoie de camatari (asta sunt bancile, nu?) dar cum altfel sa mai schimbi o mobila, sa mai cumperi o camaruta … locuri de munca:ioc! tre’ sa pleci prin tari straine sa slugaresti pentru ca sa-ti asiguri o batranete cat de cat linistita? ne intoarcem la inceputurile anilor ’90 cand nu puteai sa faci o rata, un imprumut desi la vremea aceea existau mai multe locuri de munca? muuuuuuuuuult mai multe!
deh, e si bine e si rau!