Exista oameni al caror nume nu poate fi pronuntat, ca “ne da ban” Cna-ul, insa exista o modalitate legala de rezolvare a inconvenientului.

Tin sa va fac cunoscut faptul ca din data de 01 oct.2011, a intrat in vigoare noul Cod Civil.

Stim toti ca numele de familie se dobandeste prin filiatie.
Adica este mostenit din tata-n fiu si se poate schimba la starea civila, in timp ce prenumele se stabileste la nastere, prin declaratia de nastere.

Actul normativ care tocmai a intrat in vigoare, interzice prenumele indecente care ar afecta in viitor interesele copilului botezat.

In Noul Codul Civil se mai prevede urmatorul fapt: “Cetatenii romani pot obtine, in conditiile legii, schimbarea pe cale administrativa a numelui de familie si a prenumelui sau numai a unuia dintre acestea”.

Aceste schimbari de nume se fac doar din motive bine intemeiate sau chiar ca urmare a unor mentiuni gresite in registrele de evidenta civila sau in cazul unui nume format din mai multe cuvinte.

Schimbarea numelui se mai poate face si in cazul in care o persoana doreste sa poarte un nume de familie comun cu al celorlalti membri ai familiei, nume care a fost dobandit in urma adoptiei, a pastrarii numelui la casatorie, a stabilirii filiatiei etc.

Persoanelor carora li s-a aprobat schimbarea sexului printr-o hotarare judecatoreasca pot solicita sa poarte un prenume corespunzator sexului pe care il au in momentul de dupa schimbarea acestuia si prin prezentarea unui act medico-legal.

Numele se mai poate schimba in urmatoarele conditii legale:
-cand casatoria a incetat prin moartea sau prin declararea judecatoreasca a mortii unuia dintre soti, iar sotul supravietuitor (vaduva/vaduv) solicita sa revina la numele purtat anterior.
-in urma divortului, daca unul dintre fostii soti revine la numele de familie purtat anterior si doreste sa revina la numele dobandit la nastere.
-cand parintii au divortat, iar copii rezultati din casatoria lor, incredintati spre crestere si educare unuia dintre parinti, care a revenit la numele de familie avut anterior casatoriei, solicita sa poarte numele de familie al acestuia.

Procedura de schimbare a numelui nu implica si schimbarea cnp-ului si se face pe baza de cerere, depusa la serviciul public comunitar de evidenta a populatiei.
Cererea se depune personal sau printr-un imputernicit care va prezenta o procura in acest sens.

Pentru acest lucru, solicitantul trebuie sa prezinte urmatoarele acte: consimtamantul dat in forma originala, copii legalizate ale certificatelor de stare civila (casatorie) a persoanei care solicita schimbarea numelui, un exemplar al Monitorului Oficial al Romaniei, partea a III-a in care a fost publicat extrasul din cererea de schimbare a numelui, de la care sa nu fi trecut mai mult de un an, consimtamantul in original al celuilalt sot, in cazul in care se schimba numele purtat in comun ca urmare a casatoriei, cazierul judiciar si fiscal al solicitantului.

Schimbarea numelui unui minor se face dupa caz, de catre parintii sai sau cu incuviintarea autoritatii tutelare, de tutore.
Ordonanta de Urgenta nr. 41/2003 prevede ca, in situatiile in care autoritatea tutelara hotaraste numele copilului.
Daca minorul caruia i se va schimba numele in conformitate cu noua lege, a implinit varsta de 14 ani la date cererii, va trebui sa o semneze personal.

OG nr.41/2003 prevede ca schimbarea numelui produce efecte judiciare imediat la data inscrierii mentiunii
corespunzatoare pe marginea certificatului de nastere al minorului.

Cum te cheama?

Sursa foto.

Cum te cheama?

Comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Copy Protected by Tech Tips's CopyProtect Wordpress Blogs.