E aproape imposibil sa nu fi auzit de Cuibul de viespi, film care a avut premiera in 1987.
E vorba de povestea familiei Duduleanu, poveste care are loc intr-o perioada de plina inflorire a Bucurestiului.
Orasul, numit atunci “Parisul estului” isi traia era unei noi clase sociale, a burgheziei; din punctul meu de vedere a falsei educatii sau civilizatii.

Mai degraba orasul a fost numit asa, usor ironic.
Primele schimbari de a transforma “satul” Bucuresti intr-o urbe au fost facute de Pache Protopopescu, in timpul domniei regelui Carol I, perioada in care au fost si construite edificii importante.

Revenind la film insa, acesta este ecranizarea comediei “Gaitele” scrisa de Alexandru Kiritescu si are in distributie pe Tamara Buciuceanu, Gheorghe Dinica, George Constantin, Coca Andronescu, Ileana Stana Ionescu, Ovidiu Iuliu Moldovan, Marin Moraru, Vasile Muraru, Gina Patrichi, Tora Vasilescu, nume sacre ale cinematografiei romanesti.

Da, nu este genul de film cu care esti obisnuit la mall, nu are efecte speciale si nu am citit sa fi primit vreun buget extraordinar la vremea la care a fost facut, insa e o opera de arta prin jocul actorilor, prin faptul ca reda farmecul dulce-amar al Bucurestiului de altadata, prin povestea de viata adusa in fata noastra, a publicului.
Hm, e genul de poveste care nu moare prea curand: averea trebuie sa ramana in familie, conteaza ce spune lumea, gura lumii, da a lumii, gura aceea care nu va fi inchisa niciodata, nu exista sentimente, nu exista iubire, exista “asa trebuie” si “asa a fost lasat”.
Romania e o tara barbara in ciuda tuturor eforturilor facute de oamenii de arta care s-au remarcat pe parcursul vremii, o tara a carei evolutie pe scara educatiei si a bunului simt este inca in constructie.
Povestile lui Caragiale raman de actualitate, aseameni formelor fara fond ale lui Maiorescu.

Trebuie sa vezi “Cuibul de viespi”, reda inca- din pacate, realitatea romaneasca prezenta.
Si daca nu esti frate cu vreun strut modern, ai vreo alta parere?

Gura lumii inchisa intr-un cuib de viespi

Comments

Etichetat pe:                

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Copy Protected by Tech Tips's CopyProtect Wordpress Blogs.