La Curtea de Arges se afla un atelier de olarit. L-am vizitat la sfarsitul saptamanii trecute.

Mestesugul olaritului m-a fermecat de copil, necesita insa rabdare, coordonare si cunostinte in privinta prepararii lutului si a arderii acestuia.

Lutul bun se gaseste in anumite zone, in paduri sau cariere special create.

Dupa finisarea formelor urmeaza decorarea.
Desi am rabdare in privinta detaliilor de orice alt tip, trasatura asta imi dispare din caracter, atunci cand vine vorba de “creatii manuale”. Ma impiedic, rup, arunc, imi bat joc de material.
Ramane sa admir si sa recunosc munca altora, munca celor care framanta si transforma pamantul in arta.

La atelierul de olarit de la Curtea de Arges, am vazut mainile aspre ale femeilor, maini care mangaie si modeleaza lutul ud. Nu stiu daca le place sau nu aceasta munca, deoarece, dincolo de actul creatiei, dincolo de talent sau de obisnuita crearii frumoaselor vase, este vorba si de plafonare, de o munca repetata, poate dusa la extrem.

Langa atelierul de creatie se afla magazinul din cadrul caruia pot fi achizitionate obiecte de decor interior si artizanat la preturi modice, de producator.
Eu m-am „indragostit” de o vaza din lut, pictata manual, in care am vizualizat cele mai frumoase flori in sufrageria mea. Am platit pentru ea doar 18 ron, in conditiile in care in magazin, in Bucuresti, acelasi obiect e de la 80 ron in sus. E o diferenta foarte mare de pret de la producator la desfacerea obiectelor in spatiile comerciale.

Argila este folosita si in compozitia produselor cosmetice, absoarbe toxinele din piele, imbunatateste circulatia la nivelul acesteia. Textura argilei poate fi aspra sau pufoasa, iar culorile variaza de la rosu la verde, alb sau gri.

atelierul de olarit de la Curtea de Arges. Am fost acolo.

Comments

2 comentarii la „atelierul de olarit de la Curtea de Arges. Am fost acolo.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Copy Protected by Tech Tips's CopyProtect Wordpress Blogs.