O casa nu se construieste usor… in cuda tuturor banilor de pe pamant. Munca fizica a fierarilor betonisti si a dulgherilor este tabu !

Vorbesc deja limbi straine ! Deunazi am fost sa vad cu ochii mei, cum se pregateste turnatul placii unei case, cata munca necesita operatiunea si cata sudoare curge de pe fruntea meseriasilor.

Asezarea fierului beton de diverse grosimi, cere indemanare si rabdare.
Legarea barelor de fier beton se face intr-un fel anume, adica stand pe genunchi. Procedeul rudimentar, privit prin ochii necunoscatorului profan, este usor asemuita cu munca unui chinez batran si miop care nu are altceva de facut. Materialele sunt scumpe, mana de lucru de asemeni.

Banii trebuie sa circule si culmea, se intorc tot de unde au plecat.
Procesul pare sa semene tot mai mult cu legea dinamicii din fizica! Hmmm …banul tot la ban trage! In fine. Sa nu ma pierd in detalii!

Am crescut printre “santieristii” care purtau cizme de cauciuc tot timpul anului si santieristi care veneau la fitze de contract din Libia.
Acest lucru se intampla undeva in anii `80. In mare, stiu cu ce sa mananca meseria de zidar, zugrav sau dulgher, dar pretentiile din ziua de azi sunt cu mult mai mari, depasesc puterea decenta a muncitorului de a face fata muncii de Sisif.

Au aparut betoniere care, asemeni giganticelor masini de framantat aluatul, prepara mortarul necesar drept liant, intre boltari si caramizi sau pietre. Masinile au usurat enorm munca “lopatarului” cu palmele batatorite de manerul sculei cu coada de lemn.

Masinile de tencuit le fac concurenta acerba zidarilor cu experienta, dar totul este in zadar din punctul meu de vedere. Mana omului este indispensabila. Da, chiar si in constructii unde macaralele, arunca o umbra negativa asupra palmasilor Egiptului Antic, asupta fauritorilor piramidelor de la Gizeh sau… degeaba gadegeturile fac totul daca mana omului nu le desavarste intru totul opera.

Asadar, revin cu un prinos de multumire, omului truditor, care pe coate si genunchi, smerit prin natura muncii, construieste, daruieste si cladeste camine semenilor sai. Este vorba despre demodatul fierar-betonist, anostul si atat de criticatul zidar. Sunt mesterii lui Manole, mesteri ai secolului ce ne brazdeaza fruntea, mesteri ai secolul XXI! Cu palmele batatorite de truda zilnica si cu respiratia mirosind a pulbere de ciment sau adeziv, respect le datoram meseriasilor adevarati care cu sudoarea fruntii, ne-au ridicat case, apartamente sau vile.
Sa fiti sanatosi!

Casa fericirii si omul de la temelia sa.

Comments

Etichetat pe:                

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Copy Protected by Tech Tips's CopyProtect Wordpress Blogs.